Därför är Stockholms lokaltrafik så förbluffande misskött

Det kan kännas som det var åratal sedan, men det var faktiskt bara fem månader sedan valrörelsen. I Stockholm var den stora valfrågan motorvägsbyggen eller tunnelbana. Moderaterna tyckte att man inte behövde välja:

Vi ställer inte utbyggd kollektivtrafik mot nya vägar – utan vet att bägge behövs för att människors vardag ska fungera

Nu får vi facit i rubrikform:

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 11.41.38

Trängselskatten infördes för att finansiera kollektivtrafik, men efter en tid började allt mer av pengarna gå till motorvägsbyggen. Där finns det alltid pengar.

Förvånar forskare

Att SL:s ekonomi – medborgarnas ekonomi – tillåtits bli så här misskött förvånar forskare Svenska Dagbladet talat med.

– Jag är faktiskt förbluffad, det jag slås av är att skillnaden mellan resandeökningen och intäktsökningen. Efterfrågan ökar utan att intäkterna ökar, man säljer alltså fler prylar utan att få mer betalt för det. Jag skulle vilja veta vad det beror på, säger Jonas Elisasson, professor i transportsystem och analys på KTH.

Gammalt problem

Det märkliga är hur det här tycks komma som en överraskning för landstingsledningen trots att landstingets opolitiska revisorer varnade för att lokaltrafikens ekonomi var misskött redan 2011. Det var, för den som inte vant sig än, fyra år sedan.

Revisorn dömdes

Det var ungefär i den vevan Moderaterna skar ner på anslagen till de opolitiska revisorerna och tillsatte sig egen revisor Elwe Nilsson. Han ledde landstinget 1998-2002 och beviljades inte ansvarsfrihet på grund av misskött ekonomi, han dömdes också i domstol för sin arbetsinsats som styrelseordförande för SL och han fick avgå i skam på grund av väldigt dyra bjudresor.

Egentligen hade Moderaterna tänkt tillsätta revisorn Ingela Gardner Sundström, men hon var jävig. Efter ett avsnitt av Uppdrag Granskning härom veckan pågår nu en annan förundersökning om jäv.

Spårvagnslobbyist

Lägg till att Stockholms kollektivtrafik de senaste åtta åren skötts av spårvagnslobbyisten Christer G Wennerholm och det blir lite mer förståeligt varför det ser ut som det gör.

”Ingen annan utväg”

– Det finns ingen annan utväg än att höja priset, säger Tamsons till Svenska Dagbladet.

Borde inte din företrädare Christer G Wennerholm (M) ha agerat tidigare?

– Det finns ett politiskt ansvar, men jag vill inte peka finger mot honom eller någon annan, säger Kristoffer Tamsons.

Det finns ett politiskt ansvar men tydligen ska ingen behöva ta det.

Agera!

Håller du inte med Tamsons om att höjda priser är den enda utvägen kan du göra som över 18 000 andra och skriva under »Nej till dyrare SL-kort«.

Fler nyheter