C låter FP krascha i betygsfrågan

Under Centerpartiets kommundagar genomförde Lärarförbundet en enkätundersökning bland besökarna, frågan var om det var okej att införa betyg från årskurs fyra. Resultatet visade att nästan 70 procent av de tillfrågade var emot förslaget.

(För den som inte orkar läsa mer och enbart vill protestera mot betyg i årskurs fyra, skriv under här.)

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger till Skillingaryd.nu:

”Det verkar som många Centerpartister är beredda att lyssna på vad lärarna och forskningen säger. Jag hade nog anat att det skulle finnas ett antal fritänkande centerpartister men att förslaget om ännu tidigare betyg skulle möta ett så kompakt motstånd gör mig glatt överraskad.”

Detta skiljer sig från Folkpartiet, som inför insikten att svenska elever efter 8 år i deras skola blir sämre på allt, vill rädda skolan med betyg i 4:e klass. Smått ironiskt, eller cyniskt till och med, med tanke på att en viktig del i deras havererade skolpolitik har varit just att sänka betygsåldern då från årskurs 8 till årskurs 6. Effekten av detta är svårt att avgöra eftersom det var så sent som år 2012 som betyg sattes i hela årskurs 6.  Ansvarsfullt vore att först utvärdera betygen från årskurs 6 och se vad reformen lett fram till.

Men Folkpartiet själva verkar inte särskilt sugna på att bli utvärderade – den saken reserverar de för Sveriges 10-åringar istället.

Vilket leder oss till nästa fråga. Centerpartisterna blev tillfrågade om en utvärdering av de införda betygen i årskurs 6 skulle genomföras innan man fattar beslut om ytterligare betygsförändringar. Nästan 80 procent av de tillfrågade svarade ja.

Åstrand fortsätter:

 I stället för att mot lärarnas och forskarnas avrådan driva igenom ett betygsbeslut borde politikerna nu koncentrera sig på skolans verkligt stora utmaningar, de sjunkande kunskapsresultaten och lärarbristen som snabbt växer.

Om Centerpartiet lyckas sänka Folkpartiet i deras profilfråga, så är det kanske den största bedriften i deras historia. Överdrift? Ja, kanske.

Centerpartiet har tidigare tagit upp kampen med Folkpartiet om Folkparitets ideologi och profilfrågor, och det är lätt att tro att Centerpartiet sållar in sig i strömmen av motståndare av tidigare betyg. Men inom alliansen verkar den ena handen inte veta vad den andra gör, för glöm inte att hela alliansen gick till val på att sänka betygsåldern till årskurs 4, det inkluderar Centerpartiet alltså.

Vi förstår inte vad de håller på med. Men hoppas att de visar samma förnuft i framtiden som de gjorde på den där partistämman.

Fler nyheter