Alva och Bana står upp för den nioåriga pojken – mot väktarvåldet

Igår skrev Sydsvenskan om den nioåriga pojken som i fredags fick sitt huvud dunkat i stengolvet av en vakt från Svensk Bevakningstjänst AB.

Pojken hade tillsammans med sin trettonåriga kompis tjuvåkt på tåget och hade därför blivit tagna av säkerhetsvakter. Därefter anser vakterna det nödvändigt att dels tvinga ner den nioåriga pojken på marken, hålla för andningsvägar och därefter dunka pojkens huvud i stengolvet på Malmö centralstation.

Detta blev filmat av människor som bevittnade händelsen och filmen har spridits runtom i sociala medier. Människor skrev då om hur förfärade de var över säkerhetsvakternas agerande och fördömde hela händelsen.

Två personer som ville göra något mer än att bara skriva om hur hemsk händelsen var är Alva Dahn och Bana Bisrat. De ville att polisen skulle göra en utredning kring händelsen och stå upp för den nioåriga pojken.

– Jag och Bana var så himla äcklade av videon, och kände att det inte räckte med att skriva ett gäng arga tweets. Vi ville visa för polisen, för Sverige och för pojken att vi är många som är förbannade, säger Alva Dahn.

Gensvaret ar blivit stort.

– Vi startade en namninsamling på minkampanj.nu, och gjorde ett facebookevent. Sen började vi pumpa ut det i våra egna kanaler, och hörde av oss till alla våra vänner. När vi fick slut på människor vi kände vände vi oss till andra med stora plattformar. Hittills har kampanjen spridits av bla Özz Nûjen, Kenza och Soran Ismail, tillägger hon.

Och visst har deras kampanj blivit framgångsrik. I skrivande stund har demonstrationens Facebookevent nästan 1000 deltagare och namninsamlingen nära 1900 underskrifter.

 Vill du också delta i Alva och Danas kampanj? Skriv under namninsamlingen och om du bor i Stockholm eller Malmö kan du dyka upp på demonstrationen ikväll!

Protestkampanjen i media:

Fler nyheter