Tidigare betyg – FP stödjer sig på forskning från 1935

Tidigare i veckan publicerade Vetenskapsrådet en rapport om tidigare betyg som baserades på en genomgång av 6 000 vetenskapliga studier.

– Vi har faktiskt inte hittat en enda forskningsstudie som rekommenderar tidiga betyg i skolan, utan det man pratar om är tidig uppföljning av mer kvalitativt slag, att det ger positiva effekter, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik och en av forskarna bakom rapporten.

Vilka experter?

Därmed aktualiserades frågan igen – vad baserar förespråkarna av tidigare betyg sin linje på?När moderatledaren Anna Kinberg Batra fick frågan hänvisade hon till en ”expert” – sin partisekreterare Tomas Tobé.

80 år gammal forskning

Nu levererar även Folkpartiet sitt källmaterial. Enligt Sydsvenskan är det totalt nio referenser, varav den äldsta är en forskningsstudie från 1935. Den tar Folkpartiet som intäkt för att tioåringar ska ha betyg.

Tre av de andra referenserna kommer från en forskare som kraftigt avråder från betyg i årskurs fyra.

Svag grund

6 000 studier mot, varav ingen är äldre än femton år, och nio studier för, varav den äldsta har åttio år på nacken. Folkpartiets utbildningspolitiska talesperson Christer Nylander kommenterar saken på ett sätt som sammanfattar alltsammans:

– [Rapporten] visar är att det finns väldigt lite forskning kring betyg. Så man får utgå från något annat än forskningsvärldens slutsatser.

Kan stoppas

Det är hedervärt att erkänna att han saknar vetenskaplig grund. Att det är ren och skär populism. Det betyder också att vi kan stoppa den här betygshetsen bara det blir impopulärt nog. Har du inte redan anslutit dig till vår gemensamma kampanj mot betyg till 10-åringar är det dags.

Tillsammans kan vi förhindra politisk populism i klassrummen.

Fler nyheter