När dumheten bedrar jämställdheten

Det råder någon form av konsensus i Sverige kring kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Kvinnor ska ha rätt och möjlighet att jobba i samma utsträckning och till samma lön som män. Något färre, men ändå ganska många, ser det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen som ett av de större hindren för en jämställd arbetsmarknad. Därför vill regeringen redan i år besluta om en tredje ej överlåtelsebar månad i föräldraförsäkringen. Populärt kallat en tredje pappamånad.

Det är positivt att regeringen vill öka den delen av föräldrapenningen som inte går att överlåta till den andra föräldern. Det är inte lika positivt att de envisas med att kalla den en tredje pappamånad. Av flera skäl.

Dels lever långt ifrån alla föräldrar i en tvåkönad relation. Dels lägger det en förväntan på att pappor endast ska ta ut de ej överlåtelsebara månaderna i föräldraförsäkringen, vilket gör att det inte tas så stora steg framåt vad gäller ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Vilket gör att jämställdheten på arbetsmarknaden inte heller går framåt.

Nåja, nog om det. För det viktigaste gällande detta steg mot en mer jämställd arbetsmarknad är att Vänsterpartiet funderar på att lägga ett eget förslag och rösta på det, och därmed fälla regeringens förslag om en tredje individuell månad. Inte för att de tycker att det ska vara som det är nu, utan för att de tycker att förslaget inte är tillräckligt långtgående.

Precis som för övriga socialförsäkringar i Sverige ska även föräldraförsäkringen ska vara individuell. Det innebär att alla föräldrar till ett barn, en, två eller flera, ska få lika stor del av föräldraförsäkringskakan, utan att de kan lämna över det till någon annan. Det är för mig ett politiskt mål.

Jag önskar att sittande regering hade mod att våga ta det obekväma beslut som en helt individualiserad föräldraförsäkring skulle innebära. Jag är nämligen övertygad om att det skulle få direkta och positiva verkningar för jämställdheten på arbetsmarknaden. Nu har vi en regering som istället vill ta ett litet steg i taget.

Är jag besviken? Ja. Tänker jag motsätta mig förslaget? Nej.

Vänsterpartiet säger sig vara ett feministiskt parti. Som ett sådant är de för en individualiserad föräldraförsäkring. Men det första steget mot ett mer jämställt föräldraskap, och därmed en mer jämställd arbetsmarknad, på flera år är de beredda att rösta ner för att förslaget inte ser ut som de vill. Det är bara dumt.

Vägen till en mer jämställd arbetsmarknad går bland annat via en jämställd föräldraförsäkring. Ett litet steg i rätt riktning är bättre än att stå kvar och stampa på samma ställe av ren princip.  Även om vi är många som önskar oss ännu mer.

Fler nyheter