Vi kan inte diskutera flyktingmottagande som en kostnad

”Vi måste lyssna till människors oro och ta oss an de utmaningar som en kraftigt ökad invandring för med sig.”

Det vädjade Göran Hägglund på DN Debatt i torsdags.

Sverigedemokraterna närmar sig rollen där de får privilegiet att formulera problemet. Detta bekräftades när Kristdemokraterna, med Göran Hägglund i spetsen, köpte deras beskrivning offentligt. Att invandringens primära utgångspunkt är kostnad – inte medmänsklighet.

Normaliseringen närmar sig lavinartat.

Man föreslår bland annat kortare behandlingstid för ”säkra länder”. Med säkra länder syftar Hägglund ­på de vars ansökningar nästan uteslutande leder till avslag. Vad detta innebär i praktiken är att man mer eller mindre ignorerar ansökningar från vissa utpekade regioner.

Kristdemokraternas ungdomsförbund har varit i liknande tankebanor. Nu senast menade förste vice förbundsordförande Christian Carlsson att vi passerat gränsen för hur många flyktingar vi kan ta emot. Sara Skyttedal, ordförande för KDU, har tidigare varit inne på samma spår. Detta föranledde hyllningar från Ny Demokratis grundare Ian Wachtmeister som därefter menade att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna egentligen är samma parti.

Och nu senast ville Folkpartiet i Vellinge se tak för flyktingmottagning, vilket fick dess ofta rimliga ungdomsförbund LUF att gå i taket. Lägg då till att Vellinge är en av de kommuner som tar emot absolut minst flyktingar – närmare futtiga 1,2 per 1000 invånare. Jämför till exempel med Sävsjö som tar emot 46 per 1000 invånare. Det är tydligt att det här har mindre att göra med realpolitik och mer att göra med en ny politisk kultur som vädrar morgonluft.

Det är därför det är skrämmande.

Vad gäller vikten att kunna diskutera migrationspolitik – fair enough. Men att boxa in diskussionen i ett paket med en röd stämpel som säger ⪼kostnad⪻ är inte vägen till en nyanserad debatt om migration. Vi måste givetvis väga fördelar och nackdelar med olika typer av politiska lösningar. Men vi får aldrig glömma att det är människor vi pratar om. Människor av kött och blod.

Fler nyheter