Vem ska få sitta på en parkbänk?

Under de senaste åren har vi fått se hur myndigheter olika städer och länder gör offentliga platser alltmer exkluderande. Det kan handla om de kraftigt lutande bänkarna i Malmö, som var så branta att man var tvungen att spjärna emot med benen för att inte glida av – vilket inte direkt är bekvämt i mer än fem minuter. Eller om den höga klassiska musiken som spelas i ett garage i Finspång för att hålla uteliggarna borta, ett knep som även Västerås resecentrum använder sig av.

Det allra mest kända exemplet är stålpiggarna i London som installerats under broar och andra platser där människor utan hem brukade sova om nätterna. Även i Kina används piggar under broar för att se till att människor inte får för sig att sova där.

Innan jul bestämde sig en borgmästare i Angoulême i sydvästra Frankrike för att förse offentliga bänkar i staden med galler. På julafton burades bänkarna in, allt för att hindra hemlösa från att använda dem. Motiveringen till tilltaget var att handlarna i staden hade klagat på bänkarna enbart användes av alkoholister. Bänkarna kommer hållas inburade fram tills man installerat övervakningskameror runt bänkarna.

Nu kan vi fråga oss, vem skall få sitta på bänkarna och varför måste de vara övervakade? De som har råd att betala för dem, eller de som är tillräckligt friska för att kunna hålla emot med benen? De lutande bänkarna i Malmö tjänar knappast sitt syfte, att låta folk vila benen. Och det gör verkligen inte bänkarna i Frankrike heller.

Hemlöshet och missbruk är något vi måste bekämpa men det kommer inte gå fortare bara för att vi döljer problemen genom att göra offentliga platser otillgängliga.

Att göra offentliga platser tillgängliga för endast de som har råd skapar bara större klyftor mellan de som har allt och de som inte har något. Genom att inte mötas blir gapet mellan olika grupper bara större och fördomarna blir allt fler.

Dessutom sopar det bara samhällsproblemen under mattan – bara för att du inte ser problemen betyder inte det att de inte finns.

Fler nyheter