Vem hos polisen tyckte det var smart med ett register över misshandlade kvinnor?

Polisen i Malmö har redan ett register över romer, Göteborgspolisen har ett register över människor som protesterat mot asylavvisningar, och nu glider Stockholmspolisen in och toppar det hela med ett register över misshandlade kvinnor. Sveriges Radio har gått igenom åratal av registeranteckningar.

Någon tjomme hos polisen tycker säkert att det är en god gärning och hjälper misshandlade kvinnor att upprätta ett litet excelark där matnyttig info matas in. Eller matnyttig och matnyttig, den är i bästa fall meningslös. I värsta fall kan det vara direkt kriminellt.

Sonen har ADHD

”Hon ska eventuellt anmälas för bidragsfusk” – Omdöme om en kvinna som blev bortgift i tonåren och anmält hot från sin 23 år äldre make. Och kvinnan som anmälde misshandel och dödshot från sin make fick följande anteckning: ”Sonen har ADHD”. Vad säger lagen? Det är ”förbjudet att behandla sådana personuppgifter som rör hälsa”. Just funktionsnedsättningar hos barnen verkar vara viktigt för Stockholmspolisen att hålla koll på.

är med i Jehovas vittnen

Strunt samma att det är olagligt att registrera människors religiösa övertygelse tänkte polisen och förde in det i en anmälan om misshandel i hemmet. Sedan har vi kvinnan som anmälde att en man med besöksförbud sökt upp och ofredat henne. ”Målsägande har befunnit sig på olämpliga ställen”, konstaterade polisen i rapporten innan utredningen lades ner.

Målsäganden förstånds-handikappad rom

Bra där polisen! Ni lyckas registrera saker som handlar om målsäganden, hennes hälsa och att hon tillhör en minoritet. Tre överträdelser på tre ord.

Men nog ska polisen kunna föra in mer osaklig information än så. Vad sägs om ”Målsägande halvbror har en brokig bakgrund”? Halvbrodern tycks alltså inte ha något med utredningen att göra i övrigt.

återfalls-målsägare

Bara sluta. Det finns återfallsförbrytare. Återfallsmålsägare är inte ett ord. Ni hittade på det själva.

”Ärendet inget för oss”. Det var ju också en jäkla inställning till anmälan om misshandel och ofredande. Åklagaren kände i alla fall att ärendet var värt att göra något av.

Har en ’kaxig’ attityd.

Sånt här skriver Stockholmspolisen om kvinnor som anmäler misshandel.

Tre saker blir väldigt tydliga när man går igenom materialet Sveriges Radio sammanställt. Det första är att Stockholmspolisen tycks ha enorma kulturproblem när de anser att etnicitet är relevant information. För att inte tala om formuleringarna. Grabbig jargong hör inte hemma någonstans i polisarbete.

Det andra är en bildningsfråga. De tycks inte begripa att det är kriminellt att upprätta register på det här sättet. Kanske känns det mindre som ett register bara för att det nu för tiden sker i officepaketet snarare än i arkivskåp, men saken är densamma.

Det tredje och som mycket väl kan vara det mest allvarliga är den närmast epokgörande inkompetensen. Tror man att den här sortens information hjälper till vid brottsutredningar så förstår man att så många av dem läggs ner.


Ta dig några minuter att titta närmare på Sveriges Radios specialsajt. Det är ett enastående grävjobb som har gjorts.

 

Fler nyheter