Timbro till attack mot julkalendern

Högertankesmedjan Timbro Medieinstituts korståg mot SVT fortsätter, och denna gång är det årets julkalender som hamnar under luppen. Timbros tes är att julkalendern gestaltar företagande och entreprenörskap negativt och att detta ger en dålig bild av företagande.

Visserligen har företagande och entreprenörskap både positiva och negativa sidor och vi håller med om att det är bra att SVT granskas. SVT som en del av public service har en allt viktigare uppgift framför sig om krisen inom media fortsätter då fler faller bort, då har de mer att täcka upp.

Timbros granskning är dock absurd och mediegranskning är något de inte behärskar, för julkalenderna bör nog inte vara prioritet kanske. Men det är ju deras problem.

Nåväl, åter till artikeln I SVT:s julkalender är företagare skurkar:

Många av barnen kommer någon gång i livet att överväga att bli entreprenör och företagare och drömmar om framtiden grundläggs tidigt. Det bör uppmuntras på alla sätt eftersom det är små växande företag som skapar jobb och välstånd.

Så här långt håller vi med, därefter börjar det att halta:

Det finns en mängd forskning som reder ut vad det är som gör att företag startas och växer.

De radar sedan upp faktorer utan att hänvisa till varken forskning eller källor.

Istället fortsätter de med ett stycke exempel, ni vet, att söka argument som stödjer given slutsats och gynnar slutsatser för vilka det finns argument:

  • I Tjuvarnas jul 2011 är Direktörskan skurken som äger det stora varuhuset i stan men tjänar pengar på slavarbetet på barnhemmet.

  • I Gyllene Knorren 2010 blev Rantanens lurade av Grossmans som med sitt nya hotell lagt beslag på alla hotellkunder.

  • I Barna Hedenhös uppfinner julen 2013 gestaltar mamma Knota hur dåligt det är att vara stressad chef. Och statsministern har sålt ut posten, järnvägen och skolorna, till giriga entreprenörer får man förmoda?

  • I Skägget i brevlådan 2008 heter skurkarna direktör Damén som äger flera av stadens största leksaksaffärer, och Herr Stigsson som tar över sin fars affärsverksamhet och som hatar tomten.

  • I Lasse-Majas detektivbyrå 2006 är bovarna bland andra caféägaren Steve Marsaan och bankdirektör Hammar.

De fortsätter:

Vi förordar inte en julkalender som gör företagaren till hjälte men det vore kanske rimligt att SVT slutade att banka in sina egna fördomar om entreprenörskap.

Sen kanske det egentligen är Timbros egna antagande om att SVT ogillar entreprenörskap som ligger bakom det hela, men vad vet vi.

Ska vi tro Timbro kommer företagande helt att sluta vid generationsskifte, och allt är SVT:s julkalenders fel. Kom ihåg var ni läste det först.

Ni kan läsa artikeln här.

Fler nyheter