Tidigare kulturministern sågar partikamraterna

Tidigare i höstas kämpade Moderaterna för att rädda Medelhavsinstituten från nedläggning. Carl Bildt kallade till och med beslutet att dra in stödet för ”huvudlöst”. Nu har Moderaterna i kulturutskottet gjort något precis lika huvudlöst när de slaktar stödet till kulturtidsskrifterna.

Beslutet har retat upp den tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth till den milda grad att hon skriver följande på Facebook:

Under åtta år arbetade jag för höjda anslag till kulturen och en modernare kulturpolitik. Därför är det nu så sorgligt att Alliansen inte tar vara på de framsteg vi gjorde utan föreslår neddragning av stödet till kulturtidskrifter och likt de röd-gröna nedläggning av viktiga Myndigheten för kulturanalys.

Sorgligt

Många har pekat på att dråpslaget mot bland annat Expo, Bang och Ord&Bild skulle innebära att vårt offentliga samtal skulle skadas. Många har satt press på Moderaterna i kulturutskottet och nu verkar det som om deras ordförande Per Bill börjar öppna upp för att backa när han intervjuas i media:

Tvärtom så vill vi ha ett stort och brett samtal. Många av de här tidskrifterna som är väldigt specialiserade är viktiga för sina respektive ändamål, så absolut inte.

Vill du hjälpa honom att nå hela vägen? Då kan du göra som över 1 500 och skriv under vår naminsamling >Hindra kulturtidsskriftdöden<.

 

Fler nyheter