Svängdörrar mellan politiken och vårdföretagen

Svängdörrarna mellan lobbyjobben och politiken är fortfarande vidöppna. Idag blev det klart att Filippa Reinfeldt blir lobbyist hos vårdjätten Aleris. Det är en och en halv månad sedan hon slutade som högsta ansvarig för vården i Stockholms läns landsting. Under Filippa Reinfeldts tid som landstingsborgarråd såldes gemensamt ägd egendom till privata aktörer. Billigt.

Filippa Reinfeldt är långt ifrån ensam. Den moderata riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt har som riksdagsledamot jobbat för att de privata spelbolagen ska få bättre villkor. Sen avsäger han sig sin riksdagsplats för att bli chef för deras lobbyorganisation. Hans riksdagsmotion om avreglering av spelmarknaden har inte ens behandlats klart i riksdagen.

Moderaterna är inte ensamma om detta. Nyss började det tidigare socialdemokratiska oppositionsrådet i Haninge Robert Noord som ”associate director” på pr-firman Kreab för att jobba med ”public affairs”. Alla dessa fina ord är sätt att slippa kallas för lobbyist.

Är det inte dags att vi inför en karantän för politiker? Förtroendet för våra politiker och i slutändan vår demokrati hänger på det.

Fler nyheter