Snegla inte på våra grannläder när det kommer till hanteringen av främlingsfientliga partier

I gårdagens Agenda bekräftade Annie Lööf att Allianspartierna, som förlorade valet i september efter att ha förlorat fler röster än någon sittande regering i modern tid, var beredda att kuppa till sig makten med Sverigedemokraternas hjälp i budgetomröstningen. I nästa andetag kallar Lööf Stefan Löfven för maktfullkomlig eftersom han valde att inte avgå och istället utlös nyval. Snacka om att Alliansen har en något haltande självbild.

Det är kaos i svensk politik nu och vi är ovana vid kaos. Efter att Sverigedemokraterna fällde den svenska statsbudgeten och därmed utnyttjade sin vågmästarroll, gavs två journalister en dansk och en norsk, utrymme att i ett extrainsatt Agenda ge oss några goda råd.
Kort sagt kan man sammanfatta att de bägge kommentatorernas råd är att släppa in Sverigedemokraterna i värmen. Annars kan det nämligen gå hursomhelst.

Svenska politiker måste nog finna en väg att samtala med Sverigedemokraterna. De kommer inte att försvinna och de kommer att ha en vågmästarroll nu och i framtiden. Och de kommer utnyttja det, säger Marie Simonsen, politisk redaktör på norska Dagbladet.

Hennes danska kollega,  journalisten Anna Gaarslev, europakorrespondent på Danmarks Radio, slår fast:

Vi har aldrig sett oss själva som ett invandringsland som Sverige har gjort. Vi har pratat om migration och flyktingar på ett annat sätt än Sverige. Vi har aldrig tyckt att vi har en särskild plikt här i världen att ta emot många flyktingar. Det tycker inte Danskarna.

Facit för de bägge länderna är skrämmande. I Danmark växer sig Danske Folkeparti allt starkare, i senaste mätningen blev de landets största parti och sätter agendan i Danmarks invandringspolitik och debatt just på grund av att borgerliga regeringar släppt in dem och deras främlingsfientliga politik. I Norge är Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen finansminister sedan 2013, då partiet fick 16,3 procent av rösterna. Det var Moderaternas systerparti Höyre som valde att bilda regering tillsammans med dem.
Idag delade Siv Jensen följande på sin Facebook-sida:

norge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett tydligt exempel på Fremskrittspartiets fruktansvärda påverkan på den norska politiken. Landets asylpolitik har stramats åt ytterligare och Siv Jensen älskar det.

Vi får inte glömma att vi skiljer oss från våra grannländer. Vår flyktingpolitik är mer generös och vi har inte släppt in Sverigedemokraterna på spelplanen. Hittills.

Men när Alliansen kallt räknat med Sverigedemokraternas stöd i budgetomröstningen väcker det frågor. Kan de tänka sig att styra landet med stöd av Sverigedemokraterna? Och vad kommer det i så fall att kosta i utbyte?

Inför nyvalet i mars satsar SD allt på invandringsfrågan. Sedan Mattias Karlsson tog över har SD blivit ännu hårdare i retorik och hotar som bekant att fälla även nästa regering om inte invandringen minskas drastiskt.

Mycket står på spel. Vi vill under inga omständigheter ha det som i Norge och Danmark, där Sverigedemokraternas främlingsfientliga systerpartier getts inflytande att påverka politiken. Det som pågår i våra grannländer nu visar klart och tydligt vad som händer om man släpper in främlingsfientligheten, den normaliseras och växer sig starkare.

Därför får vi aldrig låta rasisterna sätta dagordningen i riksdagen, i medierna eller runt fikabordet.

Fler nyheter