SAS tidning stoppar kritisk artikel efter påtryckning från Fremskrittspartiet

Förra året släppte Moderaternas norska systerparti Höyre in populisterna Fremskrittspartiet i regering om de vann valet.

Det här var första gången Fremskrittspartiet, ett parti som driver en snarlik migrationspolitik som Sverigedemokraterna här i Sverige och tar varje chans att ge sig på romer och muslimer, släpptes in i maktens innersta rum.

Fremskrittspartiet som sådant är ett populistiskt parti med, visserligen annan historia än Sverigedemokraterna men med en lika extrem och på många sätt osmaklig politik som bygger på att slänga ut människor ur landet, och där rasism är vardagsmat

Per Svensson, journalist på Sydsvenskan, skrev en lång artikel om partiet och dess historia. Artikeln publicerades i flygbolaget SAS julmagasin. Högt uppsatta politiker för partiet tyckte artikeln var avskyvärd och krävde att den drogs tillbaka. Carl I Hagen, före detta partiledare, tyckte det var oklokt av SAS att publicera en sådan artikel eftersom norska staten är en av flygbolagets storägare.

SAS var snabba med att dra tillbaka artikeln från sitt magasin och skyllde bland annat på dålig kvalitékontroll.

Visst. Eller snarare, ett regeringsparti stod inte ut med det faktum att en kritisk artikel om dem publicerades att de krävde att artikeln drogs tillbaka.

De flesta är nog väl medvetna om vad det brukar kallas när ett regeringsparti utövar påtryckning över vad som ska publiceras och inte, för att hindra tidningar att publicera artiklar de ogillar.

Fler nyheter