Regeringskrisen är blockpolitikens misslyckande

Det är onsdagen den 4 december. Ett svart moln lägger sig över en blandad skara ledamöter i Sveriges riksdag. Budgetförhandlingarna kommer ingenstans. Situationen är oviss.

Mitt i allt orsakar ett parti kaos i riksdagen. Statsministern utlyser nyval. Alla visste att risken fanns – ändå blev alla förvånade.

Det är historiskt.

Sverigedemokraterna har hotat med att fälla alla budgetar som inte följer deras invandringspolitiska program. Ja, du har säkert läst det innan, men låt det sjunka in ordentligt den här gången: Sverigedemokraterna vill göra så här varje gång.

Partiet som predikar om “slöseriet” på migrationspolitik har orsakat ett nyval som kommer att kosta hundratals miljoner kronor. Därtill röstade de för en budget som går emot flera av deras vallöften. Allt för att skapa kaos.

Och de är villiga att göra det igen.

Statsvetaren Ulf Bjereld skriver att de politiska sakfrågorna riskerar att hamna i bakgrunden framöver. De rödgröna pekar ut allianspartierna som samarbetsovilliga medan allianspartierna hävdar att regeringen inte är kompetent. Mitt i detta står SD och gnuggar sina händer.

Det är sant att 13 procent röstade på SD och därför måste få höras. Det är också sant att det har funnits en viss beröringsskräck i medier.

Men faktum är att 87 procent röstade för mer eller mindre samma invandringspolitik. Trots det blir det nyval – på grund av invandringspolitiken. 13 procent vägde över 87 procent. Det här är en av blockpolitikens brister. Det är vågmästarrollen i sin fulaste skepnad.

De flesta förväntade sig inte att det här skulle hända, helt enkelt därför att det skadar vår stabilitet och ekonomi så mycket. Sverigedemokraterna har nu med all önskvärd tydlighet visat att de inte kan eller vill ta ansvar för Sverige.

Sveriges befolkning står nu inför en utmaning, nämligen att blicka framåt och förbereda sig inför 2015 års valrörelse. Det viktiga nu är att hålla mörkerkrafterna utanför. Vi på Skiftet kommer att kampanja för en progressiv valrörelse år 2015.

Är du med?

 

Fler nyheter