Qatar har lyckats sammanföra Formel 1 och al Qaida

Qatar har senaste åren fått stor uppmärksamhet för de många sportevenmang som arrangerats eller kommer arrangeras i landet, däribland herrarnas fotbolls-VM. Senast i den långa raden av evenemang som man vill ha i landet är ett av Formel 1-loppen, vilket kan bli verklighet redan i nästa säsong. En tävlingsbana har redan byggts för andra lopp. Håller den inte måttet finns redan planer och pengar för en ny.

Innan Qatar bestämde sig för att försöka arrangera ett Formel 1-lopp lyckades man besegra Eugene och Barcelona för att få arrangera World Champions in Athletics, ett friidrottsevenemang. Valprocessen för att utse en värd för evenemangent kräver att kandidaterna öppet redovisar hur mycket pengar som använts för att kampanja och till vad de gått till. Det har i efterhand visat sig att Qatar delegationen “glömde” att redovisa cirka 280 miljoner kronor.

Vill ha OS

Nu är alltså ett tre stora sportevenemang på väg att organiseras i landet och huvudstaden Doha arbetar med att få dit OS 2024. De andra evenemangen är Qatars sätt att visa världen att man kan arrangera världens största idrottsevenemang.

Terrorkopplingar

Men förhandlingarna om ett få arrangera dit Formel 1 har stött på politiska och diplomatiska hinder. I maj 2012 arresterades Abdulaziz bin Khalifa al-Attiyah i Libanon av landets säkerhetstjänst. Gripandet skedde efter att Abdulaziz överlämnat 20 000 amerikanska dollar till en man vid namnet Umar al-Qatari, eller som han är bättre känd som, “Wolf of al-Qaida”.

Qatar krävde genast att Abdulaziz skulle släppas – han är kusin till utrikesministern, som tidigare varit ledamot av landet olympiska kommitté. För att visa att man såg allvarligt på arresteringen hotade Qatar med att deportera upp emot 30 000 libanesiska medborgare som befinner sig i landet som gästarbetare.

Abdulaziz fick lämna landet innan hans rättegång påbörjats och al-Qatari arresterades på Beiruts flygplats, misstänkt för att vara på väg att överlämna pengarna till al-Qaida.

Dömd till fängelse

Utan att närvara vid rättegången i Beirut dömdes Abdulaziz till sju år i fängelse för att “tillhöra en väpnad terroristgrupp och för att konspirera att förändra den libanesiska samhällsstrukturen” samt för att “finansierat terroristgrupper och introduktionen av vapen i Syrien.”

Domen föll i juni men har uppmärksammats än en gång i samband med försöket att få arrangera Formel 1 och har ännu en gång riktat ljuset mot landets ledning och misstankarna att de finansierar terrorgrupper på den ararbiska halvön samt i norra Afrika. Det är inte första gången högt uppsatta i den qatariska regimen misstänkts eller fällts för stöd till terrororganisationer, och frågor kring det lämpliga i att låta landet arrangera ännu ett idrottsevenemang har väckts. Det återstår att se om Formel 1-cirkusen avstår från att låta landet arrangera ett lopp eller om man gömmer sig bakom den vanliga ursäkten om “idrottens särart”.

Fler nyheter