Organisationen MoveOn vill få en progressiv president

MoveOn, en amerikansk progressiv organisation med över åtta miljoner medlemmar, har startat en kampanj som bygger på att få senator Elisabeth Warren att ställa upp i presidentvalet 2016. Deras medlemmar fick dessutom möjlighet att ta ställning huruvida de ville att hon skulle ställa upp eller ej. Cirka 83 procent, en klar majoritet, svarade att hon borde det. I presidentvalet 2008 valde de att ställa sig bakom Barack Obamas kandidatur genom en omröstning där över 70 procent föredrog Obama och cirka 29 procent stöttade Hillary Clinton.

I presidentvalet 2016 är Hillary Clinton precis som hon var 2008, storfavorit om hon nu ställer upp, att ta hem Demokraternas nominering. Hon ses dessutom ha ett bredare stöd än hon hade 2008 och inte heller ha en utmanare i Obama som hon hade då.

Trots det finns det tveksamheter och hon ses inte som tillräckligt progressiv eller ny. Det var hennes problem 2008 i en tid där USA var trötta på krig, och de ville ha förändring. Något som Clinton inte sågs kunna genomföra, eller stå för.

Hillary Clintons problem, precis som hennes man, är att hon i många fall inte ses som tillräckligt progressiv. Att hon tar detta på allvar och försöker låta populistisk som Warren för att charma de mer kräsna, progressiva inom Demokraterna, råder det inga tvivel om.

I ett tal för Martha Coakley, Demokraternas guvernörskandidat i Massachusetts, sa hon precis som Elisabeth Warren sagt att de stora företagen minsann inte skapar jobb eller sin egen framgång. Detta fick hon senare kritik för, då vissa av hennes anhängare tyckte hon lät lite väl populistisk och lik Warren i sin retorik.

Clinton passade på att förtydliga genom att slå fast att hon inte tror att en ekonomi som bygger på skattesänkningar för de rika, den så kallade ”trickle down-effekten”, fungerar. Men samtidigt har Hillary Clinton ett stort och som det ser ut, orubbat stöd hos giganterna på Wall Street. De verkar dessutom redo att satsa pengar på henne.

Och det är just Wall Street Elisabeth Warren gjort till sitt livsverk att kämpa emot. Det är också därför MoveOn så tydligt vill att hon ska ställa upp. Som framgår i deras text varför hon bör ställa upp handlar det om hennes syn på den ekonomiska politiken, och hur det är riggat för de rika och mot den vanliga amerikanen.

Dessutom finns det fler kandidater som verkar villiga att kandidera år 2016. Jim Webb, marinminster under Ronald Reagans administration och före detta senator i Virginia, har redan sagt att han skapat en kommitté som ska se över möjligheter. Det vill säga, om stöd finns.

Andra som funderar på en kandidatur är den oberoende kandidaten, tillika socialisten Bernie Sanders och Marylands guvernör Martin O`Malley.

I nuläget är det svårt att se någon, även fast Warren ställer upp, på allvar kunna utmana Hillary Clinton som Barack Obama kunde 2008. Men det finns en längtan mot någon annan än Hillary Clinton. Precis som det fanns 2008 och som Clinton då inte lyckades manövrera.

Den ska inte underskattas.


Här kan man läsa mer om MoveOn.

Fler nyheter