Obamas unika presskonferens

En amerikansk presidents presskonferenser är ofta stela och trista. Den består nämligen av president som egentligen inte vill möta pressen, men ändå gör det motvilligt och svarar med samma entusiasm på frågorna.

Men på årets sista presskonferens gjorde president Obama den ovanligt spännande. När journalisterna på plats skulle ställa frågorna och han skulle fördela de som skulle få ställa frågor, valde han att bara vända sig till de kvinnliga journalisterna under hela nyhetskonferensen.

Barack Obama inledde presskonferensen med att skämtsamt säga att pressekreteraren hade gett honom en lista av de som hade varit snälla och inte. Sedan delade han ut ordet till åtta kvinnor och ingen man. På en presskonferens år 2010 gjorde han något liknande när han delade ut ordet till ett flertal afroamerikanska journalister.

Ryan, en journalist som var en av de män som skrek ut en fråga, trots att de inte blivit tilldelade ordet sa så här efteråt:

It’s amazing for that to happen as that room is filled with a majority men,” said Ryan, who shouted out a question to the president and was acknowledged over questions shouted by male reporters. “I’ve been in one other historic press conference and got a question in the East Room and he called on a number of black reporters and it was amazing to be there. it was saying that maybe this room and this building is trying to reflect society and reflect America.

Vita Husets pressekreterare sa att det var ett sätt att uppmärksamma de som gör ett bra jobb, men inte får så mycket uppmärksamhet för det:

The fact is, there are many women from a variety of news organizations who day-in and day-out do the hard work of covering the President of the United States.

Precis som i övriga samhället präglas journalistiken av att män är överrepresenterade och tar all plats. Men med Obamas sätt att uppmärksamma i det här fallet kvinnor och sedan tidigare afroamerikaner, visade han att USA är mer mångfacetterat än så där. Precis som en journalist var inne på ovan.

Och det är viktigt att lyfta upp de människor som annars varken syns eller hörs i förhållande till andra.

 

 

 

Fler nyheter