Nya M-topparna: en bostadsfifflare och en abortmotståndare

I förrgår presenterade Moderaterna sin nya partiledarkandidat: Anna Kinberg Batra, som aldrig bott utanför Stockholms välbärgade områden och som mest gjort sig känd för sitt uttalande om att hon och hennes grannar skulle vara smartare än lantisar. Hon lovade också att nya talespersoner skulle presenteras ”i närtid”. Det blev idag.

Ulf Kristersson

Till ekonomisk-politisk talesperson har Moderaterna valt tidigare socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Han blir deras finansminister vid ett maktskifte. Han är också känd för att ha bott i Stockholm, så att säga.

Han bodde alltså i en lägenhet avsedd för svårt sjuka hemlösa, när han var socialborgarråd med ansvar för just svårt sjuka och hemlösa. Som av en slump var ägaren till lägenheten, Ersta Diakoni, en stiftelse som Ulf Kristersson såg till att kommunen köpte tjänster av för uppemot fem miljoner om året.

Den andra lägenhetsaffären

Det var den ena lägenhetsaffären. Den andra handlade om bostadsbolaget Einar Mattsson, som fick köpa 1 200 lägenheter som ägdes av Stockholms stad. Priset var 630 miljoner kronor, och ett kvadratmeterpris på löjliga 6 600 kronor. Att Kristersson och hans hustru var god vän med Einar Mattssons vd, och att de fått ett centralt beläget hyreskontrakt, ledde till en del frågor från media.

Han medgav till slut att de personliga kontakterna var anledningen till att han fått kontraktet.

Kristersson förnekade att han skulle haft något som helst med försäljningen att göra, men Aftonbladet kunde visa att det inte stämde. Han hade rentav haft en central funktion i utförsäljningen.

Kinaresor

Och under 2007 reste han fyra gånger till Kina för skattebetalarnas pengar, 128 000 kronor, trots att det inte hade något att göra med hans uppdrag. Vilket han erkände själv. Sedan visade det sig att det i själv verket var hans hustru som hade uppdrag på resorna.

Elisabeth Svantesson

Hon är inte vilken abortmotståndare som helst. Hon har varit en av landets ledande abortmotståndare. I många år var hon informationssekreterare för Ja till Livet, som vill stoppa och förbjuda alla aborter här i landet.

Nästan två minuter in i klippet säger Svantesson att det kan vara terapeutiskt för en kvinna som blivit våldtagen att föda barnet om hon blivit gravid.

Ja till Livet har tidigare letts av den kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, samt nykonverterade SD-politikern Gunilla Gomér. Homofobi har varit vardagsmat för ledande företrädare i orgnisationen, inte minst på grund av dess nära band till sekten Livets Ord – och Svantesson försökte själv stoppa könsneutrala äktenskap i riksdagen.

Moderaternas toppkandidater

Det är alltså dessa som Moderaterna nu går till val med som frontfigurer. TV4 använde i morse ”Vem blir nya Anders Borg?” – och det säger något om hur stora skor de faktiskt har att fylla. Det är rätt uppenbart att Moderaterna gärna hade väntat med det här valet.

Fler nyheter