Demokratin åkte på fem bakslag senaste veckan

I slutet av förra veckan drog SAS in en hel upplaga av sin tidning efter kritik från norska Fremskrittspartiet. Detta därför att tidningen innehöll en artikel om högerextremism i Skandinavien. Officiellt hävdar SAS att detta är ett eget beslut, men att det hände direkt efter kritiken från FrP gör situationen minst sagt suspekt. Artikeln publicerades sedan i Sydsvenskan och kan läsas i sin helhet här.

På söndagen attackerades RFSU och tidningen Ottar med en rökbomb av en maskerad förbrytare. Detta för att de uppmärksammade att det har gått 40 år sedan Sverige stiftade lag om fri abort. Säpo valde märkligt nog att inte utreda händelsen – med hänvisning till att de inte vet ”vad för motiv som kan liggas bakom”. Allvarligt talat, Säpo?

Tisdagen därpå dömdes en 30-årig man i Falu tingsrätt för att ha buat när partiledaren för nazistiska Svenskarnas parti höll ett tal i Falun. Enligt polisen stördes talet av den dömde, som nu kommer att överklaga domen till hovrätten. En av nämndemännen var emot domen, med hänvisning till att det leder till farlig praxis. Han har en poäng …

I torsdags hotade en SD-politiker att polisanmäla en socialdemokrat för att ha kallat Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti. Samma dag kunde man dessutom läsa att partiet vill dra in ekonomiskt stöd för föreningar som kritiserar dem. Bisarrt.

Och i fredags, när man trodde att det inte kunde bli värre, uppdagades att svensk polis har gjort registreringar av bland annat ”zigenare”, muslimer och politiskt aktiva. I Västra Götaland blev en man registrerad enbart för att ha konverterat till islam. Enligt rapport loggar registret heller inte vem som använder det, vilket innebär att det har använts hur som helst.

Rätten för individen att yttra sig, bestämma över sin egen kropp och ha fria åsikter har alltså blivit hotade – allt på en vecka.

Fler nyheter