Dagens Nyheter har rätt: stäng svängdörrarna

I många år har det pratats om problemen med svängdörrarna mellan politik och näringsliv. Visst är det bra att folk kan byta bana och ta med sig erfarenheter till olika fält. Men som topp-politiker som slutar och direkt går till näringslivet har känslig information med sig. En stor del av denna information har som tur är ett ett bäst-före-datum. Därför är det inte mer en rimligt att det finns en karantän på ett år.

Detta aktualiseras av att Anders Borg har gått från att vara finansminister till att jobba för den mäktiga Kinnevik-koncernen. Där får han sällskap av före detta S-ministern Björn Rosengren.

Ett annat uppmärksammat exempel är den moderata riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt. Hoffstedt har som riksdagsledamot jobbat för att de privata spelbolagen ska få bättre villkor. Sen avsäger han sig sin riksdagsplats för att bli chef för deras lobbyorganisation. Hans riksdagsmotion om avreglering av spelmarknaden har inte ens behandlats klart i riksdagen.

Idag har Dagens Nyheters ledarsida ett ytterst progressivt förslag. De tycker nämligen att Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi ska leva upp till sitt utspel i frågan:

Mot bakgrund av den debatt som varit, inte minst under de senaste åren, så vill jag hålla öppet för att utreda behovet av inte minst karantänsregler på det här område.

Seså Shekarabi – sluta snacka och sätt igång. Och se gärna över reglerna över de som går direkt från att vara lobbyister och PR-konsulter till politiken. Det är dags att stoppa springa-i-dörrarna-farsen.

Fler nyheter