Cecilia Malmström på charmturné för att få igenom frihandelsavtalet

Motgångarna har varit många på senare tid. EU-kommissionär Cecilia Malmströms handelsavtal med USA möter allt hårdare kritik. Möjligheterna för storföretag att stämma stater om de känner att de gått miste om vinster har fått franska regeringen att vägra skriva under avtalet, det holländska parlamentet har sagt nej och här i Sverige har fackföreningensrörelsen börjat protestera.

Men värst är ju att de tyska Socialdemokraterna (SPD) börjat trilskas. Utan dem blir det svårt att få med regeringen på tåget, och utan Tyskland blir det ingenting. I ett stängt möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen var det minst sagt delade meningar om TTIP och den delen av avtalet där stater kan stämma företag. En rad socialdemokrater var tydliga med deras motstånd mot företags rätt att stämma stater, vissa ville omförhandla avtalet medan andra manade till lite mer lugn, och försökte nyansera debatten.

Partiledningen är i grunden positiva till frihandelsavtalet men har nu, som det verkar, ett splittrat parti att hantera i frågan. Det vill nu dessutom till att EU-kommissionären Cecilia Malmström kan åka till en av huvudrollsinnehavarna som Tyskland faktiskt är, och övertala dem om det förträffliga med avtalet.

En smärre mardröm för de som snabbt, mycket på grund av att Barack Obamas mandatperiod snart tar slut och annars måste allting förhandlas på nytt, vill få igenom frihandelsavtalet mellan USA och EU.

 

Fler nyheter