Alliansen måste fundera på vad de försöker vinna

Det är regeringens ansvar att lägga förslag en majoritet av riksdagen står bakom. Så måste det vara. Än viktigare blir det i ett svårt parlamentariskt läge men en regering, med statsminister i spetsen, kan inte göra mycket mer än att visa sin goda vilja och sträcka ut händer till blocköverskridande samarbete.

Om det är något statsminister Stefan Löfven (S) till en början var tydlig med när han ämnade bilda regering, var det tal om samarbetsregering och ville samtala med de borgerliga – framför allt när det kommer till den stundande budgetomröstning i riksdagen. Alliansen stod dock fast vid att de, precis som utlovat, skulle lägga fram en gemensam budget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var därför tvungna att förhandla fram en budget tillsammans med Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna som kan avgöra budgetomröstningen har vägrat tala om hur de kommer rösta, och väntas först i morgon tisdag berätta det. I värsta fall vinner alliansens budget och den rödgröna regeringen har då en borgerlig budget att regera landet med. En givetvis ohållbar sits och Stefan Löfven själv har avvisat att han kommer styra landet med någon annans budget. Men per automatik kommer inte regeringen avgå utan det talas om en återremiss till finansutskottet och en ny omröstning.

Men det intressanta är alliansens agerande, som avvisat allt samarbete med regeringen om budgeten, vill att deras budget ska vinna. Jan Björklund, Folkpartiets partiledare, skrev tidigare idag på Twitter att han ”hoppas vi vinner” och referar till alliansens budget. Caroline Szyber, kristdemokratisk rikdagsledamot, har uttryckt sig i liknande termer. Det är givetvis så att man alltid hoppas sitt eget lag vinner, men vad är det man vinner?

Stefan Löfven och den sittande regeringen har gjort sitt med utsträckta händer för att inte låta Sverigedemokraterna få avgöra budgetprocessen. Alliansen har principfast stått fast vid att de gemensamt lägger fram sin egen. Det är deras fulla rätt.

Men om alliansens budget går igenom, tänker de regera då och med aktivt stöd från just Sverigedemokraterna som man avvisat? För det är det som är själva vinsten. Och nyval förstås. Det går nämligen inte att både isolera Sverigedemokraterna och hålla fast vid blockpolitiken.

Stefan Löfven kan inte sträcka ut fler händer. Alliansen borde börja fundera över vad det är för seger de försöker vinna, och det så fort som möjligt.

Fler nyheter