Vattenfall stämmer Tyskland för kärnkraftsavveckling

Sedan 90-talet har statligt ägda Vattenfall gett sig i kast med att bli ett stort europeiskt kraftbolag med många kraftverk i en rad olika länder. Men satsningar på kolkraft i Polen och Tyskland, köp av på tok för dyra gasbolag i Nederländerna och tysk kärnkraft har successivt ätit upp vinstutdelningen till svenska skattebetalare. Att det dessutom ödelägger klimatet är mest bara en bonus.

I Tyskland fattade regeringen härom året beslut om att avveckla kärnkraften. Den processen pågår för fullt. Och Vattenfall anpassar sig till det nya landskapet lika väl som en full farbror på släktträffen. Medan den tyska energiindustrin ställer om till förnybart tar Vattenfall fajten.

Och stämmer tyska staten.

På nästan 50 miljarder kronor.

Vattenfall har traditionellt varit en kassako för svenska staten, men alla dåliga satsningar de senaste åren har ätit upp vinstuttdelningen tills det till slut inte finns någon kvar. Bara köpet av holländska Nuon gjorde att 50 miljarder gick upp i rök. Vattenfall har helt enkelt gjort dåliga affärer. Då duger det inte att stämma stater. Särskilt inte när de försöker ställa om till förnybar energi.

Hett tips till Vattenfall: haka på den här trenden med förnybar energi. Där finns det pengar och inget tyder på att efterfrågan kommer minska framöver.

Fler nyheter