Valet är enkelt: regeringskris eller ansvar

Det har varit mycket snack om budgeten under senare tid. Skälet är att situationen verkar instabil – regeringen styr i minoritet och är därför mer beroende av övriga partier för att få igenom sin linje i riksdagen.

Men statsminister Stefan Löfven har skäl att pusta ut. Alliansen har nämligen valt att presentera ett samlat budgetalternativ istället för att klubba igenom regeringens budget och därefter rösta ner enskilda förslag.

Detta innebär dock att Sverigedemokraterna har möjligheten att rösta igenom alliansens budgetalternativ och orsaka en ”regeringskris”. Och genom att lägga en stram skuggbudget – 15 miljarder mindre än regeringen – gör alliansen det lätt för SD att rösta emot regeringens budgetförslag, framför allt när det handlar om integrationspolitik.

Så, hur troligt är det att vi står inför en regeringskris? Om Sverigedemokraterna röstar för alliansens skuggbudget, måste då regeringen avgå? Löfven säger att han inte tänker regera med någon annans budget.  Enligt statsvetaren Ulf Bjereld har regeringen flera olika möjligheter – en är helt enkelt att återkomma till riksdagen med en ny budget som kompromissar över blockgränserna. Så alarmerande var det…

Men risken finns fortfarande, även om den är liten.

Om Löfven tvingas återkomma till riksdagen med kompromisser måste de borgerliga partierna ta ställning igen. Vi minns att Löfven sträckte ut en hand till Centerpartiet och Folkpartiet direkt efter valet – men fick ett nej till svar. Han gjorde då istället med Vänsterpartiet, vilket förargade alliansen som menade att det då blev ännu svårare att förhandla med Löfven.

Lösningen stavas samarbete. För att komma vidare måste svenska politiker vara beredda att förhandla utanför blocken, vilket naturligtvis ställer krav på såväl alliansen som på de rödgröna. Det tycks ibland som att våra politiker glömmer att de delar ansvaret för Sveriges framtid. Nu måste alla partier välja: ansvar eller regeringskris.

Fler nyheter