Telias byggfirma förbjuder arbetare att prata med facket

Vi har organisationsfrihet här i landet. Vill anställda prata med, ansluta sig till eller engagera sig i fackförbund har de all rätt att göra det.

Det gillar inte byggbolaget Peab, som bygger Telias nya huvudkontor, rapporterar Arbetet. Eller så bryr sig inte Peab, för de har anlitat underentreprenörer från Lettland som håller byggnadsfacket borta. Fackliga företrädare besökte nyligen bygget:

När några av de fackliga företrädarna kom tillbaka berättade de om ett lettiskt företag – GR Construction – med 80–90 anställda. En av de lettiska byggnadsarbetarna sa att deras lön var 130 kronor i timmen, men innan letterna hann berätta mer ringde deras chef från Lettland och förbjöd dem att säga något, berättar ombudsman Christer Strömberg.

Dessutom anlitar GR Construction flera påstådda egenföretagare som saknar F-skattesedel. Det är alltså i allt väsentligt anställda utan någon som helst trygghet eller ens tillstymmelse till rimliga villkor. För att inte tala om föreningsfrihet.

Tomas Nordqvist, avtalssamordnare på Peab, känner inte till problemen med GR Construction.

– Jag känner inte till GR Construction. Det är vår underentreprenör Castela som tagit in dem.

För klarhet: Telia anlitar Peab, som ser till att deras anställda får schysta villkor och rimliga löner. Men sedan plockar Peab in underentreprenören Castela, som i sin tur anlitar GR Construction – som i sin tur anlitar påstådda egenföretagare. Och vips har Peab sett till att alla garantier för anständiga arbetsvillkor är borta. Men det lär nog spara ordentligt pengar.

Byggnadsfacket har länge drivit frågan om huvudentreprenörsansvar. Det är den som får kontraktet – i det här fallet Peab – som ska se till att avtalen om arbetsvillkoren, som man tecknat med facket, gäller i samtliga led. Även för underleverantörerna.

I dagsläget verkar byggherrarna inte ens känna till vilka underleverantörer de har. Det duger inte.

Fler nyheter