Snart kan amerikanska banker bli lika ansvarslösa som europeiska

Det är vid det här laget ingen nyhet att frihandelsavtalet mellan USA och EU, TTIP, till stor del handlar om avregleringar. Allt, sägs det, för att underlätta handel. Vi har exempelvis skrivit om att TTIP riskerar att underminera och försvaga EU:s regelverk mot genmodifierad mat och den mest skrämmande delen, ISDS-klausulen, som ska möjliggöra för företag att stämma stater och kringgå den demokratiska ordningen.

Men en annan del det talats mindre om är finansiella regleringar och framför allt som rör banksektorn. Ironiskt nog vill här Europeiska banklobbyister ge sig på USA som efter finanskrisen 2008 införde regleringar på banksektorn. De genomförde bland annat den så kallade Dodd-Frank-lagen som president Obama skrev på och blev lag i juli 2010. En på många sätt komplicerad lag som bland annat skulle sätta högre krav på bankerna.

Tanken bakom lagen var, kort sagt, att en av anledningarna till finanskrisen var för att det inte finns något regelverk. Marknaden var för fri.

Det här gillar givetvis inte banklobbyisterna inom EU och vill, via TTIP, försvaga regleringen för bankerna och att de amerikanska bankerna ska bli lite mer som de europeiska. Vinst är som bekant överordnat allt. I sammanhanget bör nämnas att Dodd-Frank fått kritik för att den inte gått tillräckligt långt, att Wall Street trots allt fick betydande inflytande över lagen.

Den amerikanska före detta handelsministern Mickey Kantor säger öppenhjärtigt i klippet att regleringen av bankerna varit bra, att EU borde följa efter och att USA borde följa efter EU när det kommer till bland annat striktare miljölagar.

Att man tar det bästa av varandra. Problemet är att TTIP är en stor avregleringsfest och gåva till storföretagen när det gäller allt, vilket man heller inte vill visa öppet. Förhandlingarna sker som sagt bakom stängda dörrar och det är en massiv säkerhetskontroll för den som bara vill ha en liten insyn i vad avtalet handlar om som den här tyska EU-parlamentarikern äntligen skulle få.

Förmodligen är en omfattande lobbying för att försvaga regleringen av finanssektorn i USA en sådan del som man gärna inte vill prata högt om.

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter