Schweizare väntas säga nej till svepskäl att stoppa invandring

Schweiz är känt för många saker: klockor, choklad och idoga försök att stoppa invandring. Där har det genom åren tagits till många grepp: peka ut muslimer som terrorister, invandrare som brottslingar och nu kommer det senaste tillskottet i denna ljuvliga fantasiarsenal – miljöpåverkan. Invandring förstör miljön, menar den kommitté som står bakom dagens folkomröstning. Denna sortens nya trädkramande främlingsfientlighet har på sina håll dykt upp även i Sverige, men då mötts mer av hånskratt än av folkomröstningar.

Vår schweiziska systerorganisation Operation Libero, som valt den icke-opportunistiska invandringsvänliga linjen, har drivit en kampanj för att rösta nej till förslaget om så kallad Ecopop, att begränsa invandringen med miljön som svepskäl. Poppen gegen Ecopop har visat sig framgångsrik – enligt svenska Dagbladet kommer en majoritet rösta mot den nya invandringsbegränsningen.

Det vore en viktig seger för Schweiz, som allt för länge plågats av främlingsfientlig och ofta öppet rasistisk migrationspolitik. Söndagens folkomröstning kanske kan bli början på något nytt.

Fler nyheter