Republikanerna försöker stoppa fattiga och minoriteter från att rösta

De amerikanska Republikanerna har länge gjort valfusk till en prioriterad fråga och något de vill göra något åt. Problemet är att fusket knappt existerar, det är i själva verket ett påhittat problem mer eller mindre. Men det här har givetvis inte stoppat Republikanerna från att försvåra röstandet i de delstater de är i styr. De berörda delstaterna är ofta sådana som kan gå lite hur som helst i ett presidentval eller kongressval, och som har en stor afroamerikansk och latinamerikansk befolkning.

Anledningen till det här är mycket enkel. Afroamerikaner så väl som latinamerikaner röstar med förkrossande majoritet på Demokraterna. Ifall man då på något sätt kan förhindra den här gruppen, som generellt sett inte alltid röstar, att stanna hemma ökar chansen att de kan vinna en delstat, guvernörsval eller ett kongressval.

För Republikanerna har det här problemet uppkommit ganska nyligen. Det blev ett problem först när de upptäckte att Obamas två valkampanjer lyckades få alltfler att rösta.

De olika restriktionerna har handlat om att försvåra registeringsprocessen, att vara tvungna att visa ett speciellt typ av ID-kort (som fattiga, eller minoriteter ofta inte har), förkorta förtidsröstningen och ibland har det till och med varit så grovt att de stängt igen en röstlokal ute på landet för att försvåra röstandet (se exempelvis Martin Gelins bok den amerikanska högern).

I 2012 års presidentval oroade Demokraterna sig för att de här olika restriktionerna i olika delstater skulle påverka valutgången och få folk att stanna hemma, vilket skulle gynnat Republikanerna. Nu blev det inte så i sådan hög grad, trots allt.

Mellan 2010 och i år har 15 nya delstater infört lagar som försvårar röstningen.

På tisdag är det mellanårsval, det vill säga bara ett kongressval. Ett val som i regel präglas av lågt valdeltagande. The Nation har en text som utförligt beskriver hur nya, hårdare regler för att rösta kan avgöra valet. Huruvida det stämmer återstår att se, än mer hur många som blir stoppade från att rösta.

Men det här är en strategi. Ju färre demokratiska väljare som röstar, ju större chans för Republikanerna att vinna.

Eller som en lokal republikan från Georgia sa:

 The Democrats are working hard, and all these stories about them, you know, registering all these minority voters that are out there and others that are sitting on the sidelines, if they can do that, they can win these elections in November

Fler nyheter