Mellanårsval i USA – det här står på spel

Idag kommer Demokraterna förlora majoriteten i kongressvalet, enligt nästan alla prognoser. Nate Silver, en amerikansk statistiker som prickade in nästan allt rätt i valet 2012, prognos på Five Thitrty Eight ger Republikanerna 76 procents chans att ta över makten i senaten medan Huffington Posts egen prognos ger dem 79 procents chans. Med en republikansk majoritet kommer försök att inskränka aborträtten, attack mot migranter, sabba trygghetssystemen, galningar som är klimatskeptiker och att försvaga ”Obamacare” vilket kommer göra att miljontals riskerar att förlora sin sjukförsäkring. Dessutom kommer kongressen bli mer handlingsförlamad än någonsin.

Siffrorna talar sitt tydliga språk och det är inte speciellt konstigt. Barack Obama är extremt impopulär med ett förtroende på 42 procent, och det parti som har presidentposten straffas i regel i mellanårsvalen. Det här är alltså ingenting konstigt, dessutom präglas mellanårsval av lågt valdeltagande vilket också missgynnar Demokraterna. De har även urusla förutsättningar på de senatsäten som är uppe till omval, varav tre redan är garanterade att Republikanerna vinner. Det handlar om konservativa delstater där flera demokrat går i pension som Montana, South Dakota och West Virginia. De måste således bara vinna tre till eftersom maktfördelningen är 55-45 till Demokraternas fördel i senaten.

Där har de ett smörgåsbord att välja mellan. Det finns sårbara demokrater i stater som i regel är jämna och kan rösta på lite vem som helst, oavsett parti. Det handlar om New Hampshire, Arkansas, Colorado, Alaska, Iowa, Louisiana och North Carolina. I Arkansas och Alaska leder deras kandidat klart, enligt de senaste mätningarna. Jämnare är det i övriga delstater och det krävs som bekant inte speciellt många för Republikanerna att vinna.

Däremot finns det ljuspunkter, eller halmstrå för Demokraterna om man så vill. I Kansas, ett säkert republikanskt säte, ligger deras kandidat under om än marginellt mot den oberoende kandidaten, Greg Orman. Det kan även vara så, även om det ska mycket till, att demokraternas kandidat Michelle Nunn vinner i Georgia. Två vinster där skulle försvåra och i bästa fall förhindra en republikansk majoritet. Dessutom hoppas demokrater att deras projekt att få människor till vallokalerna ger resultat, i synnerhet i stater som Colorado där alltfler latinamerikaner finns, ska betala sig då de oftast röstar på Demokraterna. Det kan även vara så att en del opinionsmätningar visar fel.

Något som också kan vara värt att påpeka är hur demokratiska kandidater i flera delstater där Obama förlorade klart 2012 går bättre än väntat. Exempelvis i Alaska, Louisiana och Arkansas.

Vi kanske inte ens vet vem som tar kontrollen över senaten inatt. I vissa delstater förväntas det bli så pass jämt. Men allting annat än en majoritet för Republikanerna i senaten är en överraskning.

Hur stor den blir återstår att se. Ju mindre den blir, desto nöjdare kan Demokraterna känna sig och deras största hopp i senaten ligger nog i att få ett 50-50 läge där vicepresidenten, Joe Biden, får agera utslagsröst.

 

 

 

Fler nyheter