M-topp: byt huvudstad i Sverige

Den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson har lämnat in en motion som  föreslår att Sverige ska byta huvudstad. Detta kommer troligtvis inte ge ett massivt understöd från övriga partiet, eller hos gräsrötterna. Och vad exakt det har med Moderaternas politik att göra är oklart.

Men de ska snart välja en ny partiledare, och landsbygd är en radikalt annan riktning för Moderaterna. Det spekuleras i att Anna Kinberg Batra blir deras nästa partiledare. Hon framstår som Stockholmsfixerad och låter maktbalansen mellan stad och land falla till städerna. Något som Kristoffer Tamsons och Pehr Granfalk också fick problem med då de konstaterade att landsbygden hade problem med avfolkning, sen hade de inte mer att säga om det.

Växjös kommunalråd Bo Frank passade på att både kritisera tidigare partiledare och påpeka att han vill att nästa ska lyssna på vad vi tycker ute i landet. Han var rädd att nästa partiledare skulle följa samma spår som tidigare (Reinfeldt).

I motionen kan man läsa:

Flera städer ligger mera centralt i landet än Stockholm och skulle långsiktigt kunna bli ett bra alternativ som huvudstad.

Att flytta huvudstaden ut på landsbygden löser nog inte landsbygdens problem. Men det gör inte Stockholm heller.

Vi får se om detta går igenom i riksdagen. Olsson går inte närmare in på var huvudstaden ligga. Vi vill inte skapa debatt genom ett ställningstagande, men vi skulle enhälligt föreslå Östersund.

Fler nyheter