Landsbygden är ännu inte M:s viktigaste fråga

Att rikta sig till väljare i hela Sverige är svårt, speciellt när man har storstadsfokus. Stockholmsmoderater skrev i lördags en debattartikel i Dagens Nyheter som delvis riktade sig till landsbygden.

Ja, så dags att tänka på landsbygden nu i valets trettonde timma kan man tycka.

Men för oss som är vana med ”vår stad, er landsbygd” så är denna debattartikel inte revolutionerande.

För det andra krävs en insikt om behovet att läka samman stad och land. Sverige är i dag ett av de länder som urbaniseras snabbast i Europa. Våra städer växer i rekordtakt, samtidigt som delar av landsbygden upplever avfolkning.

Avfolkningen är ett brännande problem för landsbygden. Och undra vad det beror på? Det är inte första gången ”landsbygden avfolkas” seglar upp på agendan, men återigen utan en plan för hur det kan åtgärdas.

Både stad och land behöver vinnas för urbaniseringen som idé. De i den växande storstaden för de utmaningar och möjligheter denna innebär och de på landsbygden för hur denna påverkas av utvecklingen.

Moderaterna förhåller sig konservativt till landsbygden. De talar om landsbygdens förutsättningar i en urbant dominerad tid och visar, vare sig de vill eller inte, en ojämlikhet. Storstaden ska växa, och landsbygden får anpassa sig efter denna förändring.

Moderaterna letar efter en ny partiledare som skall leda oppositionen, efter det ska de bilda opinion. Vi undrar om oppositionsledaren kommer att kunna se Sverige ur ett landsbygdsperspektiv? Inget parti i Sveriges riksdag kan idag utropa sig till bästa landsbygdsparti, Centerpartiet brukar ropa högst, men ändå hamnar deras satsningar i Stockholm.

Visserligen är vi ju inte många och det är längre mellan husen här ute, men vi har en röstlapp var vi också.

Vi får helt enkelt anledning att återkomma i frågan.

Fler nyheter