KD:s inskränkning av aborträtten får oväntat stöd

I Sverige 2014 försöker kristdemokrater smyga in samvetsklausuler i svensk vård och på så sätt inskränka aborträtten.

I slutet av september lämnade tre kristdemokrater i Kronoberg in en motion med förslaget att införa samvetsfrihet, som möjliggör att personer kan anställas inom vården, trots att de vägrar utföra exempelvis aborter. En liknande motion har tidigare lämnats i av Krisdemokraterna i Jönköping.

Igår röstade Landstingsstyrelsen i Kronoberg  ja till att utreda om samvetsfrihet ska få gälla för landstingspersonalen. Blir förslaget verklighet kommer personal kunna säga nej till att utföra abort.

Det var landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) som la den avgörande rösten. Moderaterna och Centerpartiet röstade för förslaget. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade mot förslaget och Folkpartiet valde att lägga ner sin röst.

Hur kan det vara något att utreda?  Samvetet får under inga omständigheter styra människor i deras professionella yrkesutövning. Att göra abort är en lagstiftad rätt och att utföra aborter ingår i yrket som barnmorska och läkare. Rätten till abort får aldrig inskränkas, vill du som vårdpersonal inte utföra aborter på grund av att det strider mot din övertygelse eller vad det nu kan vara så är lösningen enkel, välj ett annat yrke.

– Vår personal måste känna att vi som arbetsgivare står på deras sida, sa Eva Johnsson, Kristdemokraternas gruppledare i Landstinget Kronoberg, tidigare till SVT Smålandsnytt.

Vänta lite nu. Personalen måste alltså känna att de har arbetsgivarnas stöd att vägra utföra den vård som är en lagstadgad rätt? Man faller baklänges. Och var går egentligen gränsen för hur mycket personalens samvete får påverka vården, får exempelvis ambulanspersonal vägra göra blodtransfusioner om deras religiösa övertygelse förbjuder det?

Efter att landstingsstyrelsen röstat ja till att utreda detta blir det nu upp till landstingsfullmäktige att avgöra den 25 november.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har valt att vara tyst. Det kan inte tolkas som något annat än att han låter sina partikamrater hållas. Det är skandalöst.

Nu kan vi bara hoppas att landstingsfullmäktige röstar ner försöket att inskränka aborträtten och därmed kvinnors rätt till sina kroppar. Någon annat vore oförlåtligt.

Fler nyheter