Känn sorg för mig Göteborg

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte i Göteborg hände något mycket oväntat. Det moderate före detta kommunalrådet Martin Wannholt, som tidigare i veckan petats av sitt parti, genomförde en kupp tillsammans med missnöjespartiet Vägvalet och såg till att han fick behålla sin kommunalrådspost. Genom sin kupp gav Wannholt också Sverigedemokraterna en vågmästarroll och satte hela kommunstyrelsen och därmed Sveriges andra största stads politiska styre i gungning. Nu har inget block majoritet och hur staden ska kunna styras är högst oklart.

Wannholt har varit en klump i magen hos den moderata ledningen i Göteborg sedan han, knappt en månad innan valet, skrev en debattartikel i GP om Västlänken och började driva en kampanj mot den stora infrastruktursatsningen som varit planerad i flera år.

Det blev som bekant ett nej i folkomröstningen om trängselskatt och Wannholt var inte sen att utropa sig själv till någon form av segrare. Hans parti var dock inte lika glada, med tanke på att Moderaterna suttit med och beslutat om såväl trängselskatten som Västlänken och valde att peta Wannholt som kommunalråd. Vilket är helt rimligt. Ställer du upp i ett val för ett parti förväntas du driva partilinjen och inte din egen linje. Det struntar Wannholt uppenbarligen i och kör sitt eget race, i samverkan med Vägvalet, ett parti som kort kan beskrivas som en grupp, företrädesvis äldre män, som älskar massbilismen och avskyr stadsutveckling.

Trots denna valtekniska samverkan med Vägvalet och sveket mot sitt eget partis linje, bedyrar Wannholt att han är moderat. Gruppledaren Jonas Ransgård vill dock utesluta honom illa kvickt. Soppan fortsätter.  Under tiden får Wannholt stöd från olika håll ”eftersom han vågar ta striden för en fråga han tror på”. Ett av hans största fan är GT:s chefredaktör Frida Boisen som skriver:

Han vågade vara den obekväma rösten. Den som kände sig tvungen att berätta om kostnader som hade skenat. Den enda som struntade i partipiskan och som vågade framföra den kritik så många göteborgare kände var alltså vid sidan av Vägvalet, var moderaten Wannholt.

De underskattade alla såväl Wannholt som Vägvalet. Som i sin gemensamma strävan att faktiskt vilja respektera folkviljan och folkomröstningen, gick samman för att rädda kvar Wannholt i kommunstyrelsen.

Nu är det ingen överraskning att just Frida Boisen är en av Wannholts påhejare. Det var hennes tidning som såg till att det blev en folkomröstning om trängselskatten. Och firade med champagne när det stort klart att göteborgarna röstat nej.
En sak ska vi ha klart för oss. Wannholt och Vägvalet gör inte detta för att respekterar någon folkvilja. Den som tror det inser inte hur det politiska spelet fungerar. Vägvalets företrädare vill fortsätta köra sina bilar utan att det ska kosta extra i form av trängselskatt.

Och Wannholt är ännu en av dessa män som anser sig ha rätt. Rätt att behålla sin kommunalrådslön på över 57 000 kronor i månaden. Rätt att försöka stoppa en infrastruktursatsning som varit planerad och beslutad om i flera år, eftersom han personligen inte tycker om den.
Att vi göteborgare inte själva kan sätta stopp, eftersom flera andra parter ingår i avtalet, är tydligen inte väsentligt.

På grund av dessa män har vi nu ett mycket osäkert läge i Göteborgs politiska styre. Med Sverigedemokraterna som vägmästare. Detta kan inte beskrivas som något annat än djupt ansvarslöst.

Som göteborgare sörjer jag att några få män utan att blinka väljer att kasta omkull en stad bara för att de kan.

Fler nyheter