I Bromölla röstade V fram en SD-kandidat

Bromölla är en kommun i Skåne, invånarantalet är runt 13 400 personer och kommunen marknadsför sig som en plats där man kan finna lugn och ro. Alltså verkar det inte hända så värst mycket där.

Men när det väl händer något så är det av större proportioner. I Bromölla har Vänsterpartiet valt att rösta fram en sverigedemokrat som första viceordförande i kommunfullmäktige. Trots att Socialdemokraterna blev största partiet i Bromöllas kommunval blir partiet nu utan ordförandepost i kommunfullmäktige.

Så vad är det som har hänt? Sverigedemokraterna hade i valet fått en vågmästarroll och inget politiskt styre hade ännu presenteras.Förra mandatperioden hade alliansen tillsammans med Socialdemokraterna styrt i Bromölla men detta samarbete skulle inte fortsätta.

Därför var det inför första fullmäktigemötet oklart hur fördelningen skulle se ut i kommunfullmäktiges presidium, det vill säga som skulle bli ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande.

Efter den slutna omröstningen stod det klart att ordförandeposten gått till Moderaterna och viceposten gått Sverigedemokraterna. Omröstningen hade varit uppgjord innan då Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och det lokala partiet Alternativet bestämt sig för att samarbeta men saknade egen majoritet. För att lösa detta valde Vänsterpartiet att göra upp med Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Magnus Persson menar att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet brukar komma överens i en hel del frågor i Bromölla. Persson säger ”Vi brukar säga att vänstern i Bromölla tänker på kommunen och tar inte emot några piskrapp uppifrån om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. De bestämmer själva”.

Att som vänsterpartist göra upp med Sverigedemokraterna kan för den enskilde medborgaren verka en smula märkligt. Särskilt med tanke på hur Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen Hans Linde uttryckte sig när sverigedemokraten Björn Söder fick en talmanspost i riksdagen. Linde sa då att ”Vi (Vänsterpartiet) tycker att det skulle vara orimligt att ett högerextremt parti får i uppdrag att företräda, inte bara hela riksdagen, utan också hela svenska folket i egenskap av talman”. Frågan är då om andra regler gäller för kommuner enligt Vänsterpartiet.

Nu är naturligtvis frågan hur Vänsterpartiet på riksnivå förhåller sig till sina partikamrater i Bromölla. Vill man hålla partilinjen intakt finns det inte rum för smyggullande med rasisterna nere i Skåne. Hursomhelst så lär nog inte vänsterpartisterna i Bromölla känna av den lugn och ro som kommunen marknadsför.

 

Uppdatering: Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler är mycket kritisk till sina partikollegors agerande.

Fler nyheter