Hemlösa skickas ut i kylan – ”för sitt eget bästa”

Svensk vinter är kall. De allra flesta vet det och de som lider allra mest av det är de som inte har någonstans att vägen. De som är hemlösa och tigger. Det är också naturligt att de, när det blir allt kallare är ute, söker sig in i värmen. Ett sådant exempel är Linköpings centralstation. Där hemlösa kommit in för att värma sig.

Men nu är det slut med det. Jernhusen som tillsammans med Östgötatrafiken äger fastigheten, kommer köra ut de hemlösa. Skälet är enkelt. Stationen är till för de som betalar.

Tågstationen är inget härbärge, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen

De har nu tydliggjort säkerhetsreglerna och satt upp lappar som förklarar vilka som är välkomna:

Jernhusens stationer och väntsalar är till för resenärer med biljetter, mötande och våra hyresgästers kunder

Givetvis, de har inte pengar och är utsatta men riskerar att frysa ihjäl i och med detta.

Linköpings kommunchef, Joakim Kärrnborg, har ett eget skäl till de som söker värme från kyla. De ska avhysas för sitt eget bästa:

De är ju inte här för att sitta och värma sig i en väntsal. De är ju här för att tigga ihop pengar till att ta sig hem. Jag tror att vi skulle göra migranterna en otjänst genom att isolera dem på ett varm och ombonat ställe att vara på.

Att avhumanisera människor beskrivs alltså som empati.

En del resenärer har klagat eftersom de inte ens vill gå in i resesalen, enligt Leif Svensson, och att det varit fullt eftersom hemlösa gått på toaletten där.

Det är givetvis sant att det inte är någon långsiktig lösning att de som inte har någonstans att ta vägen ska vara på centralstationen, men det är i alla fall ett sätt för dem att inte frysa ihjäl. Att komma in i värmen. Det kan dessutom vara olagligt att avhysa dem, enligt Juridikbloggen. Som tur är har en del fantastiska människor skrivit över skyltarna med en välkomnande text.

Leif Svensson vill dock betona att de inte är helt hjärtlösa utan haft möte med kommunen och Stadsmissionen. Ett bra möte där de är enliga, enligt honom.

Men de ska hålla sig borta ifrån vissa offentliga platser nu i vinter och i värsta fall, till följd av det, frysa ihjäl för det är som bekant inte roligt att se utsatta människor mitt ibland oss. Inte heller är de lönsamma.

Så kan vi inte ha det. Fråga bara Jernhusen och Östgötatrafiken.

Om de fryser ihjäl är det för deras eget bästa.

 

Uppdatering: Jernhusen backar efter kritiken. ”Det blev fel”.

 

 

Fler nyheter