Har M och SD börjat ett utbytesprogram?

Påståendet i rubriken är en smula överdrivet kan tyckas. Men moderater har gått över till Sverigedemokraterna och tvärt om, och då flyger de under vår radar. Och om moderatledningen accepterar Sverigedemokrater i sitt parti har de så gott som startat ett ömsesidigt utbyte av politiker. Ungefär som ett utbytesprogram för studenter, fast för fascister.

Vi vet sedan tidigare att det finns exempel moderater som lämnat partiet för  Sverigedemokraterna. Nu även det omvända. Senast var det i Trelleborgs kommunfullmäktige där fyra av de invalda SD-ledamöterna lämnat partiet och sökt medlemskap hos Moderaterna.

Moderaten Ulf Bingsgård säger till tidningen Skånskan:

De hörde av sig till oss och frågade vad som gäller. Man kan ju bara vara medlem i ett parti åt gången så för att få komma i fråga hos oss måste de lämna SD, vilket de gjort. Vi har en öppen medlemsantagning i Moderaterna så vad jag ser ska det inte bli något problem för dem att gå med i partiet.

/…/

En minst sagt oväntad men inte otrevlig utveckling för oss. Vi kommer att ha valtekniskt samarbete med FP och med de fyra nya rösterna får vi då 17 på den borgerliga oppositionens sida.

Bingsgårds reaktion är tydligen inte att ställa sig upp och påpeka att tidigare medlemmar från ett populistiskt och fascistiskt parti gått med i Moderaterna. I första hand koncentrerar han sig på att få mer inflytande i kommunfullmäktige. Sedan kan ju den kvartetten som gått över till Moderaterna ställa sig upp och säga vi vill fortfarande ha sverigedemokratisk politik, men det tar vi senare. Det finns anledning till att återkomma i ämnet, minst sagt.

Vi vågar inte spekulera i orsakerna till utbytena, och frågan är om vi verkligen vill veta det? Sammanfattningsvis: det ser kämpigt ut att svära sig fri från en blåbrun sörja.

 


Lokalt har Moderaterna öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna, trots att de lovat att inte göra det. Klicka här för att se hur du kan påverka detta.

 

 

Fler nyheter