Har Jean-Claude Juncker hjälpt storföretagen att skattefuska?

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) kunde för ett tag sedan avslöja att ett hundratals företag, däribland svenska IKEA via Luxemburg ägnat sig åt avancerad skatteplanering, vilket gjort att de betalat mindre än en procent i skatt.

Nu riktas blickarna mot EU-kommissionens nya ordförande, Jean-Claude Juncker som tidigare var finansminister för just Luxemburg. Vänsterpartiet kräver hans avgång såväl som deras grupp i EU-parlamentet som kräver ett misstroendevotum mot honom. För det krävs det dock att 76 EU-parlamentariker sluter upp. Den socialdemokratiska gruppen via sin gruppledare, Gianni Pitella, kräver nu att Juncker klargör vilken sida han står på, EU-medborgarnas eller de skattesmitande företagens.

Juncker själv har legat lågt och hänvisat till konkurrenskommissionären som har hand om saken.  För tillfället vet vi inte mycket mer än så. Men han har en del att förklara.

Det ser onekligen inte speciellt snyggt ut, om det vill sig så illa, att ha en ordförande för EU-kommissionen som underlättat för storföretag att smita från skatt.

Fler nyheter