Fotbollskorruption fick FBI att köpa lyxlägenhet till katter

Chuck Blazer var på väg till en lyxrestaurang i New York när FBI grep honom för skattebrott. Det slutade med att de köpte två lyxlägenheter åt honom. Spelet runt fotbolls-VM är minst lika spännande som själva fotbollen.

Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) har under hösten fått hård kritik för beslutet att inte offentliggöra en korruptionsutredning om valet av värdland för fotbolls-VM 2018 och 2022. Istället valde man att släppa en sammanfattning av den 420-sidiga rapporten. Reaktionerna har varit besvikelse och ilska – och förtroendet för FIFA bland de nationella förbunden har nått en ny bottennivå.

 

Kritiserad utredning

Åklagaren Michel J. Garcia utsågs av FIFA att utreda korruptionsanklagelserna efter att Ryssland och Qatar fått förtroendet att organisera VM. Garcia utredde saken under två år och lämnade in sin rapport i somras. Endast fyra personer har sett rapporten och en av dem är den tyske domaren Hans-Joachim Eckert, som ligger bakom sammanfattningen av rapporten.

Sammanfattningen riktar hård kritik mot det engelska, australienska, japanska samt koreanska fotbollsförbunden för att försökt köpa röster genom investeringar i olika länders ungdomssatsningar eller deras fotbollsinfrastruktur, samt genom att dela ut gåvor till representanter för olika fotbollsförbund. Reaktionerna var hårda redan samma dag som sammanfattningen släpptes och många har upprörts av att Ryssland inte fått någon kritik fast Garcia inte ens kunnat resa till landet. Qatar slipper också undan, fast det framkommit att de köpt två röster för 1,5 miljoner dollar.

 

Tyskland hotar lämna

FIFA hävdar att “en grad av avslut nåtts” med rapportsammanfattningen men Garcia säger att han kommer överklaga. Flera ledamöter inom FIFA:s verkställande utskott har krävt att hela rapporten ska offentliggöras. De får medhåll av Reinhardt Rauball, chef för tyska ligan, som antyder att tyska fotbollsförbundet kan komma att lämna FIFA helt.

 

Lyxlägenhet till katter

Men den hemliga rapporten kan nå offentlighetens ljus på ett sätt som få räknade med. Våren 2013 var Chuck Blazer, tidigare ledamot i FIFA:s styrelse, på väg till en lyxrestaurang på Manhattan för att äta lunch. På vägen stoppades han av FBI och blev arresterad och anklagad för skattefusk i mångmiljonklassen. Blazer valde då att bli en informatör åt FBI. Det finns ingen större insyn i FBI:s korruptionsutredning om FIFA, men ryktet att en jury redan sammankallats pekar mot att starka bevis finns.

Blazer själv har dock gjort sitt samarbete till en dyr historia för FBI som bekräftat att hans information har köpts i utbyte mot två lyxlägenheter i Trump Towers i New York. En till honom själv och en till hans många katter. Bedömare anser att FIFA:s rapport kan komma att offentliggöras i sin helhet om amerikanska myndigheter kräver att få tillgång till den som del av sin utredning.

 

Förtroendekris

Klyftan mellan FIFA och de nationella fotbollsförbunden är stor och förtroendet för organisationen är lågt bland både bland utövare och supportrar. Många menar att FIFA:s enda sätt att rädda sig själva är att publicera rapporten och genomföra flera stora reformer inom organisationen. FIFA däremot tar kritiken med ro.

Att en rättsprocess i ett land som vägrar kalla fotboll vid dess rätta namn kan bli det som öppnar korruptionsrapporten för allmänheten och därmed startar en förändringsprocess inom FIFA var det inte många som kunde förutse.

Fler nyheter