EU-topparna vägrar kritisera partikamraternas abortmotstånd

I veckan röstade Landstingsstyrelsen i Kronoberg  ja till att utreda om samvetsfrihet ska få gälla för landstingspersonalen. Blir förslaget verklighet kommer personal kunna säga nej till att utföra abort, trots att det är en lagstadgad rättighet.

Förslaget kom från Kristdemokraterna och det var landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) som la den avgörande rösten. Moderaterna och Centerpartiet röstade för förslaget. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade mot förslaget och Folkpartiet valde att lägga ner sin röst.

Igår skrev Jytte Guteland, en av Socialdemokraternas EU-parlamentariker, ett öppet brev på Aftonbladet Debatt till Christoffer Fjellner, Fredrik Federley och Lars Adaktusson, där hon frågade om M, C och KD står för aborträtten? Guteland menar att beslutet i Kronoberg sänker Sveriges trovärdighet i frågan, eftersom  kampen i EU får trovärdighetsproblem när de borgerliga partierna på hemmaplan inte lyckas visa respekt för kvinnors grundläggande rätt till sin egen kropp.

Det tog skruv och tystnaden från de tre partierna bröts illa kvickt. I ett gemensamt svar till Guteland med rubriken ”Skrattretande, Guteland” skriver Christoffer Fjellner, Fredrik Federley och Lars Adaktusson att Guteland själv är ett större hot mot aborträtten än deras tre partiers agerande i Kronoberg. Det är högst oklart på vilket sätt Jytte Guteland skulle hota aborträtten genom sin artikel. Hon har till exempel inte röstat för att inskränka aborträtten.

Tre män, vars partiers lokala företrädare röstat för att utreda samvetsfrihet i sjukvården, anklagar alltså en kvinna som kritiserar agerandet för att hota aborträtten ännu mer.
De vägrar alltså att kritisera beslutet som deras tre partier fattat i Kronoberg och skriver istället:

Man kan tycka vad man vill om vad majoriteten i landstinget i Kronoberg beslutat.

En stilla undran, vad tycker ni om beslutet? Vi förstår att ni är sura på Guteland och hennes kritik, men vad ni har för åsikter kring att era partikamrater försöker inskränka aborträtten är fortfarande högst oklart.

Det är högt tid att Göran Hägglund, Annie Lööf och Fredrik Reinfeldts stand-in avbryter sin tystnad. Era partiföreträdare klarar uppenbarligen inte av att hantera frågan om kvinnors rättigheter.

 

 

Fler nyheter