Efter kritiken – alliansen backar om samvetsfriheten

I Kronoberg lade Kristdemokraterna ett förslag att utreda om samvetsfrihet ska få gälla för landstingspersonalen. Landstingsstyrelsen röstade ja till utredningen och om förslaget blir verklighet kommer personal kunna säga nej till att utföra abort.

Folkpartiet lade ned sina röster och de som röstade för förslaget var Moderaterna, Kristdemokraterna, och Centerpartiet, och de som röstade emot var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet.

Detta var en nyhet i tisdags. Onsdagen måste varit besvärlig för idag, torsdag,  har de ändrat sig. Folkpartiet blev tvungen att förtydliga att de inte stödjer beslutet, Centerpartiet som röstat för fick inget stöd av partiet på nationell nivå och fick backa. Landstingsrådet Sven Sunesson (C) säger via ett pressmeddelande:

I den diskussion vi haft i Centerpartiet har vi kommit fram till att vi kommer att rösta mot motionen. Alla utredningar kostar pengar och vi kommer inte att tillstyrka något förslag om att införa samvetsfrihet.

Landstingsrådet Suzanne Frank (M), säger till Smålandsposten:

Det får inte råda någon tveksamhet vad vi Moderater står när det gäller abortlagstiftning.

Detta var Kristdemokraternas förslag, de tänker ju inte ge sig i frågan. Christer Henriksson (KD), som tidigare suttit landstingsgruppen, säger till DN:

Det är fullständigt självklart att man inte ska tvinga någons samvete att göra saker. Det här är inte fråga om akuta åtgärder, utan planerade. Vid akut vård, när det gäller liv och död, ska man aldrig kunna säga ”jag deltar inte i det här”.

Hmm…

Kristdemokraterna står fast. Efter kritiken ändrade sig Moderaterna och Centerpartiet, medan Folkpartiet fick förtydliga sin ståndpunkt. Ska vi jämt behöva påminna dem om att de inte ska vara så konservativa kommer vi inte få så mycket annat gjort.

Fler nyheter