Burkina Fasos president tvingas avgå efter 27 år vid makten

Blaise Compaoré har styrt Burkina Faso sedan 1987 då han kom till makten via en blodig militärkupp. Han har sedan dess i varje val blivit omvald med en stor majoritet. Senast han blev omvald var 2005. Men det var då. Från och med idag är han inte längre president.

Burkina Faso har länge varit en tickande bomb. De har visserligen haft fria val och ses på många sätt som en demokrati, om inte helt, men i alla fall delvis. Freedom House betecknar landet som delvis fritt. Saker som yttrandefrihet är garanterad enligt konstitutionen men det har funnits exempel där journalister blivit hotade och följaktligen censurerade. International Crisis Group har beskrivit Compaorés styre som ett semiauktoritärt styre där militären till en början haft en central roll för att säkerställa stabilitet, vilket är förståeligt med tanke på landets historia. Vidare beskrivs landet som i princip ett enpartisystem med ett ledande parti, CDP, som har resurserna och ekonomin, något oppositionen inte kan matcha.

Valen har delvis varit fria och legitima, enligt internationella observatörer, men även kritiserats för att det statsbärande partiet, CDP, haft tillgång och makten över medierna. Korruptionen är även utspridd i landet och där ledande politiker från det statsbärande partiet kommit undan.

Vad har då lett fram till att en ledare som styrt landet i 27 år tvingats bort från makten? Det går givetvis inte att peka på en isolerad händelse utan snarare en process. Men låt oss ta en sak i taget. Nästa år skulle Blaise Compaoré tid som president vara över. Han skulle inte fått ställa upp i ännu ett val. Han och hans parti ville ändra konstitutionen och göra det möjligt för honom att bli vald hur många gånger som helst. Det blev den utlösande faktorn tillsammans med en upplevelse av ett land med demokratiska brister, ett uppbyggt enpartisystem, stor ojämlikhet och korruption.

De massiva protesterna tog tillslut över parlamentet och det ledde även att militären var tvungen att ta ställning, och de valde att ställa sig på de protesterandes sida. Nu ska, enligt rapporter, en övergångsregering  ta över och den numera före detta presidenten, Compaoré, sägs vara på väg till Ghana för att möjligen söka asyl. Detta efter att i samband med sin avgång krävt val inom 90 dagar. Chefen för, militären, general General Honore Traore, har nu makten över landet

Ingen vet vad som händer härnäst. Burkina Faso har styrts av en ledare och ett parti i 27 år. Nu är han borta. Med det väntar någonting annat och förhoppningsvis, i längden, ett mer öppet och demokratiskt land.

Men det svåra, tillsammans med möjligheter förstås, ligger nu framför dem.

 

Fler nyheter