Blocksamarbete nekar SD makt i deras egen högborg

Örkelljunga är den lilla Skånska kommunen med tio tusen invånare där Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste. Här röstade närmare 24% av befolkningen på det rasistiska partiet, vilket också är den högsta siffran som de nått i någon kommun i hela landet.

Socialdemokraterna fick i samma kommunval 25% och Moderaterna fick 20%, därefter följde Kristdemokraterna på cirka 10%. Denna kommun är alltså så Sverigedemokratiskt en kommun kan bli.

Valresultat Örkelljunga Kommun

Röstfördelning - kommun Örkelljunga (2)

 

 

 

 

 

 

 

Men det som nu gör Örkelljunga politiskt intressant – utöver detta – är att till skillnad från andra kommuner där Sverigedemokraterna ökat, vägrar de demokratiska partierna att vika och bereda väg för deras inflytande.

Precis efter att måndagens budgetsammanträde i kommunfullmäktige hade börjat begärde Bjarne Daa (S) ajournering. Under pausen samlades den Socialdemokratiska gruppen i ett enskilt rum för att informeras och besluta om en uppgörelse som i ett sent skede hade lyckats förhandlas fram tillsammans med de andra partierna.

Överenskommelsen resulterade i att Socialdemokraterna skulle ta tillbaka sin motion om att driva på för ett eget oppositionsråd, och att Örkelljunga för första gången istället skulle får ett oppositionsråd på deltid, samtidigt som Moderaterna behåller posten som kommunalråd på heltid.

Därtill får alliansen, som kommer styra kommunen i minoritet, alla poster som ordförande och första vice ordförande. Detta trots att Socialdemokraterna av egen kraft enkelt kunnat se till att de fick posten som första vice ordförande och Sverigedemokraterna följaktligen skulle få andra vice ordförande – precis som det ser ut i fullmäktiges presidium.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad förklarar Patric Carlsson (S) resonemanget bakom beslutet, och varför han tycker det är ett förslag som är bra för kommunen.

”Vi står längst från SD, varför ska vi då ge bort något?! Att tillfoga Alliansen det slaget är inte värdigt. Man måste respektera de som styr, vi kan inte hålla på att riva upp beslut hela tiden.”

Exemplet från Örkelljunga visar att det finns ett sätt att hantera Sverigedemokraterna, som inte innebär obekväma kompromisser eller försök till normalisering.

Vi har tidigare sett hur politiker, huvudsakligen högerpolitiker, i andra kommuner har argumenterat att Sverigedemokraternas framgångar i valet nödvändiggör att man tar in dem i diskussioner, eller att samma politiker tagit makten med stöd av Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Vi har skrivit om detta tidigare.

Men deras argumentation ter sig i ljus av nyheten från Örkelljunga som ganska svag.

Om de demokratiska partierna i den av Sverigedemokraterna allra mest ansatta kommunen kan komma överens, åsidosätta hungern för makt och osvikligen stå upp för respekten för alla människors lika värde. Varför kan då inte alla andra kommuner där Sverigedemokraterna är så väldigt mycket göra det?

Risken med att ställa den frågan, ja, det är att man kanske tyvärr får svaret att de inte vill…

 

Fler nyheter