Antigaylagar, annektering, ebolaanklagelser och – förstås – fotboll

Sedan FIFA valde att arrangera fotbolls VM för herrar i Ryssland 2018 och efterförljande turnering i Qatar har kritiken kring valet av värdnationer och mutangklagelser haglat tätt. Störst uppmärksamhet har valet av Qatar fått på grund av gästarbetarelagar som gör det möjligt för företag att hålla dem som slavarbetare, användandet av kroppsstraff samt att tanken att springa i 90 minuter i 50 graders värme inte är så lockande för landslagsspelare. Kritiken mot Ryssland har också börjat komma igång på grund av HBTQ-fientliga lagar, annekteringen av Krim, samt rasismen som möter svarta fotbollsspelare.

 

Ebolaanklagelser

I början av veckan ledde en presskonferens med tränaren för Rostov FC till att fem spelare i hotade med att inledda en spelarstrejk om inte klubben agerade på tränarens uttalanden.

Under presskonferensen fick tränare frågan om han var intresserad av en kamerunsk spelare vars kontrakt löper ut lagom till transferförnstret i januari. Svaret “vi har tillräcklig många såna” föll inte spelarna i smaken och inte blev det bättre när tränaren uttryckte oro för att Ebola skulle drabba de andra spelarna. Det ryska fotbollsförbundet har ännu inte agerat och har nu börjat dra på sig kritik samtidigt som spelare och funktionärer inom sporten har börjat tala om en bojkott av VM. Särskilt oroliga över rasismen är Sydafrikanska fotbollsförbundet vars president riktat sig till FIFA-presidenten Sepp Blatter med sin oro att rasismen i Ryssland kommer drabba både supportrar och spelare.

Exemplen är på hur utbredd rasismen är i landet. På planen märks supportrar som gör apljud åt svarta spelare, kastar bananer eller skanderar rasistiska ramsor. Utanför planen, i det samhälle som fotbollen speglar, har antalet attacker mot svarta människor ökat kraftigt. Enligt SOVA Center for Information and Analysis, en tankesmedja som är baserad i Moskva, har 177 attacker mot svarta människor skett i Ryssland sedan 2010. Dock är siffran troligtvis högre men det finns en rädsla för att anmäla incidenter.

 

”Homosexuell propaganda”

De HBTQ-fientliga lagarna har också hamnat under luppen när man tittat närmare på Rysslands värdskap. Lagen förbjuder “homosexuell propaganda” och har mött stor internationell kritik. I samband med att Internationella Olympiska Kommittén började kräva svar från ryska myndigheter om hur den nya lagen skulle påverka OS i Sotchy började även FIFA kräva svar, då organisationens stadga tydligt markerar mot diskriminering är strikt förbjudet och kan leda till avstängning eller förbud från att delta i sporten.

 

Annekterar ukrainska fotbollslag

Även annekteringen av Krimhalvön har fått häftig kritik. Internationell lag har brutits och fler politiker börjar tala om att en rimlig markering mot landet är en bojkott av VM, eller helt enkelt frånta Ryssland värdskapet.

Ryssland har även bruttit mot UEFA:s regler nä de klubbar som befann på Krimhalvön officiellt lades ner och nya lag skapades på den infrastruktur som de nedlagda klubbarna lämnade efter sig. Klubbarna inkorporerades sedan i den ryska ligan, något som bryter mot EUFA:s regler då EU fortfarande inte erkänner Krimhalvön som ryskt territorium. Det ukrainska fotbollsförbundet har tagit åtgärder och krävt att UEFA inför sanktioner mot de nya klubbarna.

 

Homosexuella supportrar bör avstå sex

Det kan verka som att ett världsmästerskap i Ryssland borde te sig omöjligt att arrangera med upprepade brott mot FIFA:s stadgar, en ovilja att göra något åt det, samt brott mot UEFA:s regler. Men förbunden verkar nöja sig med att enbart kräva ett klargörande kring de HBTQ-fientliga lagarna. Svaret som både FIFA och IOC fick kom från Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko som också är ledamot i FIFA:s styrelse – och det var enkelt och rakt: Alla idrottare förväntas följa rysk lag och alla borde “ta och lugna ner sig”.

Rysslands VM-chef, Alexey Sorokin, gick längre och sa att “… VM är inte en scen för olika åsikter… inte för nazister eller någon livsstil”. Någon häftigare reaktion från FIFA kan vi nog inte förvänta oss då Sepp Blatter sa att homosexuella fotbollssupportrar “bör avstå från sexuella aktiviteter” under mästerskapet, ett tecken på att FIFA än en gång vägrar se de politiska konsekvenserna av sina val av värdnationer och gömmer sig bakom idrottens “särart inom samhället” för att undvika att skapa en konflikt med värden.

Fler nyheter