Säga vad man vill om Aftonbladets anställningsvilkor, men ostraffat gör man det inte

Schibsted är en stor koncern som äger en rad olika bolag, varav de två största är Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Men de äger också ett ytterligare bolag: Schibsted Media AB. Namnet till trots är det inte ett mediebolag, utan ett bemanningsföretag. Bemanningsföretaget hyr i sin tur ur journalister till Aftonbladet.

Image1
Satirteckning av Robert Nyberg som ironiskt nog publicerats i Aftonbladet.

Två sorters anställda arbetar på Aftonbladet: de som har anställningar hos Aftonbladet, med trygghet och allt vad det innebär, och de som är anställda via Schibsteds bemanningsföretag. De har närmare 7 000 kronor lägre lön än sina kollegor och deras anställningstrygghet är inte mycket att tala om.

Nej, på allvar, det är inget att tala om. För då får man problem.

Journalisten Nivette Dawod, som arbetat på Aftonbladet i flera år, berättade i en intervju med tidningen Journalisten att hon fick lägre lön än sina kollegor. Schibsted Medias vd Eva Idmark omplacerade plötsligt Dawod till skiftarbete – eller resebilagan, eller så fick hon säga upp sig, skriver Dagens Media.

De anställda på Aftonbladet har tagit fajten för sin kollega. Över 100 av de anställda, inklusive många av toppnamnen, har skickat ett upprört mejl till arbetsgivarna. I mejlet skriver de följande:

Vi är många medarbetare på Aftonbladet som blivit upprörda över hur tidningen (och dess två parallella arbetsgivare) behandlat en medarbetare på nyhetsredaktionen […] Hur ska vi kunna behålla kompetenta medarbetare när alla verkar vara utbytbara och till och med en toppreporter med specialistkompetens byts ut på det här sättet? Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?

Idmark svarar att ”det finns inget som helst samband mellan några uttalanden och det faktum att en medarbetare har påbörjat nytt uppdrag” och tillägger att ”När Schibsted Media får in nya uppdrag från våra kundföretag, eller när ett uppdrag kommer till sitt slutdatum så säkerställer vi alltid att vi följer gällande regelverk”.

Schibsted Media har typ två kundföretag: Svenska Dagbladet och Aftonbladet, som ägs av samma företag som äger bemanningsföretaget. Vi vet varför ni har det där bemanningsföretaget. Det är för att man kan betala 7 000 kronor mindre i lön och omplacera eller sparka den som klagar.

Fler nyheter