90-åring som gav hemlösa mat arresterad i Florida – för andra gången den här veckan

”Staden vill visa att den minsann är starkare än en skröplig gammal man.”

Möt Arnold Abbott, en 90-årig djupt troende man i For Lauderdale i Florida, som sedan tjugo år år tillbaka driver soppkök för stadens närmare 10 000 hemlösa. Varje vecka serverar han mat vid stranden och hans arbete är mycket uppskattat. I alla fall bland de fattigaste, men verkligen inte bland alla.

Tidigare i veckan arresterades han, rapporterar Daily Mail. Först på tisdagen, och efter att ha släppts samma kväll blev han arresterad igen på onsdagen när han serverade mat ännu en gång. Det är stadens nya ordningslagar som spökar. Mat får inte serveras på allmän plats utan tillstånd – och det blir inget tillstånd om det sker närmare än 150 meter från bostäder. Vilket de facto gör det omöjligt att driva soppkök någonstans i staden.

Kritikerna menar att det här är ett sätt att sopa hemlösheten under mattan. ”Men en så stor matta finns inte”, säger Abbott.

Borgmästaren Jack Seiler menar å andra sidan att mat till de hemlösa ”skapar en beroendecykel”, vilket på sätt och vis är sant om man bortser från faktumet att alla människor är beroende av mat.

”Alla experter säger att om man matar [de hemlösa] från frukost till lunch till middag så möjliggör du bara hemlöshetscykeln. De interagerar inte med någon, de får inte det stöd de behöver, säger Seiler till den lokala TV-stationen 10. Och det ligger säkert något i det, men om staden verkligen hade erbjudit både mat och det stöd som behövs för att bryta hemlösheten, då hade ingen bemödat sig att besöka Abbotts soppkök.

Men det är rätt uppenbart att så inte är fallet. Och när människor är hungriga gör de vad som krävs för att få mat i magen. Seiler har en hel del att bevisa innan han och hans lagar framstår som något annat än fullständigt hjärtlösa.

Abbott riskerar 500 dollar i böter och två månaders fängelse.


Polisingripandet i onsdags gick lugnt till och spelades in av människor på plats.

Fler nyheter