Varför ser SVT det som sin uppgift att låta rasister komma till tals?

Otaliga är de gånger då Bert Karlsson, mest känd för att ha hetsat mot invandrare på 1990-talet, bjudits in till SVT Debatt för att sitta där och sprida sitt främlingsfientliga människoförakt. Nu verkar SVT vilja ta sig till nästa nivå. I UR-programmet ”Diktatorn” som börjar sändas imorgon medverkar en uttalad rasist som på sin Facebook poserat i nazistuniform, gjort Hitlerhälsning samt haft ett hakkors på bild. På Facebook ger han också uttryck för sina rasistiska åsikter, vilken han även gör i programmet. Mannen är SD-sympatisör.

– Värsta typen av person man ska bo med är någon muslim, säger han i serien Diktatorn.

Enligt uppgift till Expressen ska flera av deltagarna ha reagerat på mannens rasistsympatier och känt sig lurade. En av deltagarna ska ha tagit så illa vid sig att hon kräktes när hon förstod var hans sympatier låg.

– Det var dramatiskt. Hon stod och grät och spydde inne på UR:s toalett, berättar en källa.

Charlotte Sifvert är projektledare på UR:

– Syftet med programmet är att skapa diskussioner om demokrati och demokratiska rättigheter. För att skapa en diskussion behöver vi deltagare med olika åsikter. Vi har ett uppdrag att spegla samhället, säger Sifvert.

Hon säger sig inte känna till att han har haft ett hakkors på sin Facebook, eller är utklädd till Hitler.

– Det har jag inte sett.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige. Alla har rätt att komma till tals, även i medierna. Däremot har ingen rätt att driva några sådana åsikter i rutan. Och det gör han inte heller, säger hon och menar att deltagaren inte sa någonting som har med rasism eller nazism att göra – trots att sådana åsikter uttrycks redan i första programmet.

Gör du ett program där personer med starka åsikter ska få komma till tals bör du också göra en ordentlig bakgrundsresearch, det ingår i ditt arbete. Uppenbarligen var nazistbilderna inte omöjliga att hitta, Expressen lyckades ju.

Att en projektledare dessutom inte känner till vad som sägs i det första programmet är oroväckande. Än mer oroväckande är att SVT uppenbarligen tänker göra vad de kan för att normalisera rasism och nazism.
Varför ska en uttalad rasist få medverka i ett Public Service-program? Det går inte att försvara med att vi har yttrandefrihet i vårt land. Att vi människor har rätt att säga vår mening innebär inte att man ska ges rätten att uttrycka sig rasistiskt i tv.

Nu får det vara nog SVT.

Serietecknaren Sara Granér förklarar på ett ypperligt sätt med sin serieruta om just yttrandefrihet:

894433_10151527592030804_1556781583_o

 

Fler nyheter