Vad är det som säger att marinen ville få tag i ubåten?

Det hör till ovanligheterna att undertecknad går på Försvarsmaktens linje mot kritiska medier, tyckare och politiska meningsfränder. Men frågan om ubåtsjakten i förra veckan är ett sådant exempel.

Fiasko är ett ord som använts flitigt – jakten på den misstänkta undervattensfarkosten kostade skattebetalarna 20 miljoner och marinen fick inte fast den.

Den mer konspiratoriskt lagde menar att alltihop var en bluff för att få in ökade försvarsanslag i höstbudgeten som presenterades samtidigt. Som om de stora huvuddragen i reformutrymmet inte redan var spikade.

De som klokt nog håller sig borta från den sortens tankar menar istället att försvaret inte klarar sin uppgift, och det ligger säkert något i det. Hela diskussionen om enveckasförsvaret, eller Fredrik Reinfeldts uttalande om att försvaret var ett ”särintresse” har satt fingret på den eftersatta försvarsbudgeten. Men just ubåtsjakten är ett dåligt bevis på det.

Först och främst är ju hela historien i bästa fall spekulationer för oss utanför Försvarsmakten och regeringen, hemlighetsmakeriet är en naturlig del av militära insatser. Men låt oss anta att det faktiskt rörde sig om en främmande ubåt i svenska vatten.

Vad är det som säger att marinen ville ha tag i den?

Att få upp en utländsk – rimligen rysk – ubåt till ytan, med levande eller döda ryssar i, vore ett enormt diplomatiskt och säkerhetspolitiskt problem. Det skulle tvinga Ryssland att agera, och det skulle tvinga Sverige och EU – och i förlängningen NATO – att agera. Om vi tycker det är spänt i säkerhetspolitiken idag, vänta tills vi sitter med en beslagtagen rysk ubåt ute i Stockholms skärgård.

Då är det bekvämare, enklare och i ärlighetens namn klokare, att fösa ut ubåten från svenska vatten och sedan ta lite kritik om inkompetens och otillräckliga resurser. Den krisen är avsevärt lättare att hantera, för den svenska regeringen, för den ryska och för Försvarsmakten.

Det är bara rubriksugna tidningsredaktioner som hade att vinna på motsatsen.

Fler nyheter