Storföretagen gör allt för att folk ska rösta på Republikanerna

Snart är det mellanårsval i USA. Med andra ord pågår mobilisering från olika håll. Storföretagen gör sitt på de lite mer okonventionella sätten.

Conoco Phillips är ett oljeföretag från Alaska där anställda varit tvungna att delta i en ”säkerhetsgenomgång”. Istället för en genomgång tog John Schuelke från företaget scenen och talade istället om hur de skulle rösta i det kommande primärvalet i Alaska. Olj- och gasindustrin, påpekade Schuelke, kämpar mot ett demokratiskt initiativ att stoppa skattesänkningar åt oljebolag som de styrande Republikanerna i delstaten fått igenom. Jobben var hotade om sänkningarna togs bort, menade han, och om de röstade för att ta bort det kan deras jobb försvinna.

Senare framkom det hur förvirrade många av de anställda var efter mötet och hur det kändes som om de inte hade något val. De som var där är nämligen just för Demokraternas idé som partiet menar kan hjälpa till att finansiera upprustning av de offentliga skolorna.

Det här är ingen ny företeelse. Redan i presidentvalet 2012 var Koch-industrin och Cintas tidig med att stödja Mitt Romney framför Barack Obama för att Obamas politik skulle kosta en massa jobb.

Alla tre stora oljeföretag i Alaska tillhör BIPAC som har tätt samarbete med 100 amerikanska företag. BIPAC kan nå över 25 miljoner anställda i USA. I den här valrörelsen har de gett pengar till flera republikanska kandidater. 89 procent av alla bidrag har gått till republikanska senat- och representanthus-kandidater den här valrörelsen. Inte ett enda bidrag eller stöd har gått till en demokrat.

Det är med andra ord storföretagen som gör allt de kan, även ger sig på de anställda, för att en republikan ska bli vald då det gynnar dem. Och de har den makten över 25 miljoner anställda.

Så köper man sig makt.

Fler nyheter