Släpp formfrågorna, Lööf och erkänn Palestina

I regeringsförklaringen den tredje oktober förklarade statsminister Stefan Löfven (S) att hans regering kommer erkänna Palestina som en stat. Det är inget kontroversiellt utan snarare en inställning Socialdemokraterna haft en längre tid, tillsammans med såväl Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Idag har regeringen haft en diskussion med utrikesnämnden och har där klargjort att de står fast vid sin inställning och att erkännandet kommer ske inom kort. Oppositionen, numera ledd av antingen Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (FP) beroende på vem av dem man frågar, var kritisk.

Göran Hägglund (KD), lillebrodern i oppositionen, tyckte erkännandet bröt mot praxis och tror inte Palestina kan slå vakt om sitt eget territorium.

På Centerpartiets egen hemsida står det att de vill erkänna Palestina. Men det verkar partiledaren Annie Lööf inte kännas vid. För tydlighetens skull kan det vara värt att citera från partiets hemsida:

 Vi vill se en tvåstatslösning med ett Israel och ett Palestina. Det ska finnas erkända och säkra gränser. Det är hög tid att Palestina erkänns som stat

Redan 2012 skrev deras utrikespolitiska talesperson , Kerstin Lundgren, att partiet skulle erkänna Palestina som en stat. Detta i två artiklar, en i Dagens Nyheter i början av året och en något senare i Aftonbladet. De var då det enda borgerliga partiet som ville det.

Nu låter det dock annorlunda. Nu är det processen det är fel på, därför ställer man sig på övriga oppositionens sida:

Regeringen måste göra om och göra rätt och följa den konstitutionella ordning som vi har i Sverige och det är givetvis vår uppgift som granskare av regeringen att säkerställa detta.

Nu är frågan helt plötsligt en formfråga där regeringen gjort fel. Så lät det inte för två år sedan. Noterbart är hur själva sakfrågan som borde vara det viktiga, undviks, och nu hänvisar Kerstin Lundgren till formalia. Låt oss återigen gå tillbaka till en av debattartiklarna av henne. Så här skrev hon i Dagens Nyheter:

Den svenska regeringen måste därför enas om att rösta ja till en palestinsk stat utan förbehåll.

[..]

 

Centerpartiet menar att tiden nu är inne för Sverige att både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN. Självklart innebär det då också ett ja till en uppgradering av Palestinas ställning i FN:s generalförsamling.

Men då satt de i regering. Nu gör Socialdemokraterna och Miljöpartiet det.

 

Fler nyheter