Skillnaden mellan mod och dumdristighet är hårfin

Det finns vinnare och förlorare inom politiken. Hur man än vänder och vrider på det handlar politiken om att, för att få makt, måste val vinnas. Det ligger i sakens natur.

Dessutom är det en evig sanning att om du en gång stämplats som en förlorare är det svårt att motbevisa tvivlarna. På detta finns det många exempel. Ett aktuellt sådant är en för många okänd demokratisk politiker. Hon heter Martha Coakley och har länge varit lokalpolitiker i sin delstat, Massachusetts. Hon blev Demokraternas senatorkandidat för Ted Kennedys säte efter hans död, 2010. Ett väldigt liberalt säte i en liberal delstat som Kennedy innehaft sedan 1962.

Allting var således upplagt för att Coakley lätt skulle ta hem segern. Det fanns ingenting som talade för något annat. Visst, det här var mitt uppe i den infekterade sjukvårdsreformen president Obama ville införa som delade landet, men trots det – vad det handlade om var ändå en liberal delstat och säte.

Hennes kampanj gick enligt planerna. Hon kostade dessutom på sig att gå på semester i valrörelsen men många misstag från hennes sida, varav en strategisk miss, att inte alls attackera sin motståndare ledde till att Coakley fick se sig besegrad av republikanen Scott Brown. Marginalerna skrevs till 51,9 procent mot 47,1.

Sedan dess har hon fortsatt sitt jobb som justitiekansler i delstaten, gjort det bra, och dessutom blivit omvald. Men nu är hon ute efter att bli guvernör för Massachusetts och en förlorare vill, som bekant, försöka igen. Valet avgörs om några veckor. Hon är partiets kandidat mot republikanen, Charlie Baker.

Ett guvernörsval är givetvis inte ett senatorval och Massachusetts har faktiskt haft republikanska guvernörer många gånger. Senast, exempelvis presidentkandidaten Mitt Romney. Nu har Patrick Deval, demokrat, suttit i två mandatperioder och sagt att han inte ställer upp i valet i år.

Amerikanska medier spekulerar redan nu i att Coakley riskerar att förlora igen. Salon listar exempelvis fyra skäl till varför hon faktiskt kan förlora i november. I senaste mätningen ligger hon under med nio procentenheter. Det är dock en enskild mätning, därför ska inte några långtgående slutsatser dras, men klart är att valet är väldigt jämt och att hon är illa ute.

Men om man en gång förlorat ett val som bara borde vinnas, är det desto svårare att gå in och vinna nästa. Hur modigt det än må vara att faktiskt ställa upp en gång till.

Den fjärde november vet vi vem som blir Massachusetts nästa guvernör. Martha Coakley lär hålla andan mer än de flesta andra.

 

 

 

Fler nyheter